Een paar weken geleden werd er goed nieuws gegeven: scholieren mogen weer een paar dagen per week naar school! Maar wat vinden ze er eigenlijk van? En waar kijken ze het meest naar uit als er weer meer dingen open gaan?

Wij stelden onze jongeren de vraag: zorgt weer naar school gaan ervoor dat je gemotiveerder bent voor school? 95% van onze jongeren vindt van wel!

‘Ik had vorig jaar alleen maar online les en tot nu ook dit jaar, mijn cijfers zijn veel slechter geworden dan dat ze voor corona waren, mijn motivatie gaat snel weg als ik thuis les heb.’

Dat de jongeren nu gemotiveerder zijn, is wel duidelijk. Maar voelen ze zich ook beter als ze naar school mogen? 65% zegt van wel, dat is dus een stuk minder dan die 95%. Iemand die zich er niet beter door voelt zegt:

‘Ik ben nu juist erg gewend aan online schoolwerk, waardoor ik heel erg zou moet wennen om naar school te gaan. Dus ik denk dat het voor veel stress zorgt.’

Wat hebben ze het meest gemist aan school: normaal les krijgen, hun vrienden weer zien of op locatie zijn? De winnaar met bijna 50% is normaal les krijgen. Daarna kiest 40% hun vrienden. Waarom?

‘Ik heb de mensen om mij heen het meest gemist. Ik heb goede vrienden van school waar ik altijd lol mee kan hebben maar ook goed kan werken.’

Als alles weer kan, wat doen de jongeren dan het liefst? Liever naar een terrasje of naar de bioscoop? 85% kiest dan voor een terrasje. Liever naar de massage-salon of naar de sportschool? 75% kiest voor sporten! En dit is waarom:

‘Ik kies dan natuurlijk voor de sportschool! Ik heb amper beweging gehad het laatste half jaar!’

Als het straks weer kan: Liever weer uiteten, of naar een feestje? 65% heeft het feesten meer gemist! Maar gaan ze dan liever naar een festival, of toch liever lekker op vakantie? 70% zegt: vakantie.

‘Dan kies ik zeker voor een vakantie naar het buitenland, zoals ik normaal altijd zou doen in de zomervakantie. Ben echt toe aan een andere omgeving en in het buitenland kom ik helemaal tot rust.’

Interviews: Young Reporters