Topmenu

bezoek brandweer

Bezoek brandweer

Mbo-studenten op bezoek bij de brandweer kazerne in Lelystad

Op donderdag 29 augustus wemelde het mbo-studenten op de brandweerkazerne in Lelystad. Eerstejaars studenten doen in het kader van hun introductieweek van het ROC van Flevoland activiteiten om elkaar beter te leren kennen én hen voor te bereiden op hun opleiding. Naast teambuilding activiteiten en een sportdag gingen zij ook naar brandweerkazerne.

De studenten van de opleidingen kappers, dienstverlening en mobiliteit kunnen te maken krijgen met brand. Onderdelen zoals hulpverlening, veiligheid en Arbowetgeving komen standaard aan bod in het lesmateriaal van deze studenten. Toch willen ze bij ROC van Flevoland extra aandacht besteden aan brandveiligheid omdat het een belangrijk thema is. Zeker omdat sommige jongeren met gevaarlijke stoffen gaan werken. Zodoende kwamen zij in contact met de brandweer voor een uitdagende en inspirerende dag.

Eerst weten, dan beleven.
De jongeren kregen eerst les van Gerben van der Lugt, brandpreventie specialist van de brandweer Flevoland. Gerben maakte gebruik van het lespakket Uit de brand! die is ontwikkeld door Codename Future en de Brandweer, speciaal voor mbo-studenten. Gerben gaf de eerste les van het lespakket en combineerde dat met eigen voorbeelden en zijn expertise. Door middel van filmpjes, een quiz en uitleg weten de jongeren na deze les hoe snel een brand ontstaat, wat de gevolgen zijn én wat je zelf kunt doen om brand te voorkomen.

Na de les kregen de jongeren een rondleiding door de kazerne en uitleg over hoe de brandweerlieden werken. Als laatste mochten de jongeren het werk van brandweerlieden zelf ervaren: ze mochten de brandweerslag vasthouden en dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. De reactie van een van de studenten: “Wow, wat een kracht! Ik bleef bijna niet staan.” Ook gingen de studenten een tennisbal verplaatsen met een schaar (die brandweerlieden gebruiken om mensen uit auto’s te halen).  Een aantal tennisballen hebben het niet overleefd en werden geplet. “Super zwaar deze schaar!” vertelde een studente van de Kappersopleiding.

Kortom, de studenten kwamen erachter dat brandweerlieden zwaar werk verrichten, maar ze leerden bovenal hoe belangrijk hun werk is! Een brand kan gemakkelijk ontstaan, bijvoorbeeld al door het opladen van je telefoon. Een brandmelder in huis is daarom ontzettend belangrijk en in veel gevallen levensreddend. De tijdens deze dag aanwezige studenten zijn nu bewust van de risico’s van brand en weten hoe ze brand kunnen voorkomen. In het geval van brand is het altijd beter om te voorkomen dan om te moeten blussen.

Met deze lessen worden jongeren bewust van de risico’s van brand en weten ze hoe ze brand kunnen voorkomen. In het geval van brand is het altijd beter om te voorkomen dan te moeten blussen. Belangrijk voor iedereen, vooral voor mbo-studenten.

Wil jij ook aan de slag met brandveiligheid in de klas? Lees hier meer over het lespakket Uit de brand!
Je kunt ook de brandweer uitnodigen in de klas. Kijk op de website van de dichtstbijzijnde brandweer voor de mogelijkheden.