Topmenu

De dimensies van burgerschap

Dimensies Burgerschap

Onze burgerschapsmethode ‘De maatschappij dat ben JIJ’ bestaat uit vier dimensies. Zie hieronder de onderwerpen die worden behandeld per dimensie.

Wil jij De maatschappij dat ben JIJ inzien? Vraag dan gratis inkijkmateriaal aan!

Sociaal-Maatschappelijke dimensieicoon_sm

Deze dimensie behandelt zaken zoals identiteit, groepen waar je bij hoort maar ook verschillende culturen. Daarnaast wordt ingegaan op de Nederlandse maatschappij en welke rol de student daarin kan spelen. Ook komen er onderwerpen zoals diversiteit en gelijkheid aan bod. We proberen bij de jongeren een open blik te creëren voor wat of wie ‘anders’ is. Bewustwording is een belangrijk doel van deze dimensie.

Zoek jij verdieping bij de sociaal-maatschappelijke dimensie? Bekijk dan onze PlusModule Radicaal Ideaal

Politiek-Juridische dimensiePolitiel-Juridische dimensie icoon

Heeft het zin om een mening te hebben? Wat is jouw mening en waarom? Hoe vorm je je mening en hoe uit je deze? De jongere denkt kritisch na over de rechten en vrijheden die je als burger in Nederland hebt. Onderwerpen die behandeld worden in deze dimensie zijn o.a. democratie, rechtstraat, rechten en plichten maar ook vrijheid.

Zoek jij een verdieping op de politiek-juridische dimensie? Bekijk dan eens de PlusModule Grenzeloos over de situatie van vluchtelingen.

Economische dimensieEconomische dimensie icoon

Waarom zou je werken? Wat is jouw bijdrage aan de samenleving? En welke verantwoordelijkheid neem jij voor jouw koopgedrag? Hoe voorkom je schulden? Deze verschillende scenario’s worden behandeld in de economische dimensie. Jongeren snappen wat een loonstrook is en zij kritisch en bewust kunnen kijken naar hun koopgedrag.

Zoek jij verdiepend lesmateriaal voor de economische dimensie? Bekijk dan eens één van onze PlusModules: Snel Verdiend, Online schulden of Schuldbewust.

Vitaal BurgerschapDimensie Vitaal burgerschap icoon

Welke impact heeft je leefstijl en gezondheid op je werk, de samenleving en je toekomst? Ben je happy? De dimensie vitaal burgerschap staat in het teken van gezondheid, liefde, verslavingen en psychische problemen. Het laat de studenten nadenken over hun eigen leefstijl en ideeën over onderwerpen zoals depressie of sexting.

Zoek jij verdiepend lesmateriaal voor vitaal burgerschap? Bekijk dan onze PlusModule Uit de brand! over brandveiligheid.

Meer weten over de methode zelf? Klik hier