De afgelopen maand ging de actualiteitsles over de coronapas. Door de coronapas bliezen verschillende artiesten hun tour af omdat ze het oneerlijk vonden dat een deel van hun fans niet zou kunnen komen. Hier waren de meningen erg over verdeeld. Wij waren benieuwd: zijn de meningen onder jongeren ook zo verschillend? Gaan mensen wel of niet voor een vaccinatie? En hoe denkt hun omgeving hierover? Studenten hebben gestemd tijdens onze actualiteitsles en onze Young Reporters gingen de straat op!

De coronapas is nu op veel plekken nodig, maar moet die er ook op het werk komen? Maar liefst 93% is het hier niet mee eens en vindt het overdreven. Ook zijn er veel mensen die het overdreven vinden als een werkgever een werknemer vraagt om een coronabewijs te laten zien. Dat is namelijk ruim 67%.

“Ik vind wel dat iedereen gewoon zijn eigen ding moet kunnen doen.”

Zoals je ziet vindt de meerderheid dat de coronapas op het werk geen goed idee is, maar wat vinden ze van de coronapas op andere plekken? Ruim 42% vindt de coronapas oneerlijk en voor ruim 37% maakt het niet uit of de coronapas er wel of niet is.

“Als het nodig is om de horeca veilig te houden, dan moet het maar.”

Je kan ook een coronapas krijgen als je een negatieve testuitslag hebt. Mensen die al gevaccineerd zijn of een korte tijd geleden hersteld zijn van corona, hoeven geen test meer te doen. De meningen zijn hier erg over verdeeld. Ruim 55% vindt het logisch dat gevaccineerde mensen geen test meer hoeven te doen, terwijl 44% vindt dat dit wel zo is.

“Ik vind het goed als gevaccineerden zich verplicht moeten laten testen. Het zorgt ervoor dat het virus dan minder verspreid wordt.”

Sommige meningen zijn dus erg verdeeld onder de jongeren. Maar op de volgende vlakken zijn de meesten het dan weer wél eens: Zo vindt 76% het belachelijk als de coronapas verplicht wordt als je naar de wc wilt gaan in bijvoorbeeld een restaurant en maar liefst 96% spreekt gewoon af met familie en vrienden die niet gevaccineerd zijn.

“Als je allebei echt andere meningen hebt, dan moet je het maar gewoon accepteren.”

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70

Interviews: Young Reporters