In de laatste maanden van 2021 vonden er veel rellen plaats naar aanleiding van de coronamaatregelen. Veel winkels en straten werden vernield, maar er werd ook veel schade toegebracht aan ambulances. Ook werden veel hulpverleners en politieagenten hierbij aangevallen. Het was het gesprek van de dag, óók onder jongeren. Wat vonden zij er nou eigenlijk van? Vonden zij dat de politie goed heeft opgetreden bij deze rellen? En welke straf moeten de relschoppers krijgen? Studenten hebben hierover gestemd tijdens onze actualiteitsles en wij, de Young Reporters, gingen de straat op om jongeren over dit onderwerp te interviewen! 

Tijdens deze rellen werden veel hulpverleners en politieagenten lastiggevallen. Zo werden er bijvoorbeeld stenen door de ruit van een ambulance gegooid!

“Ik vond het een beetje asociaal.” 

Wist je dat ruim 76% van de jongeren tijdens de actualiteitsles heeft aangegeven het nooit acceptabel te vinden dat er geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners? En dat een groot deel van die jongeren vindt dat er een straf gegeven moet worden aan mensen die dit wel doen? Ruim 62% vindt dat de straf die gegeven moet worden, afhangt van hoeveel geweld er is gebruikt. Ruim 19% vindt een gevangenisstraf passender, 13% kiest voor een taakstraf en volgens bijna 6% kan je er al vanaf komen met een boete. 

“Ik vond het geweld een beetje onnodig eigenlijk.” 

Er zijn al veel relschoppers opgepakt en een aantal hebben ook al een straf gekregen. Toch zijn er ook mensen die nog niet zijn opgepakt. Bijna de helft van de stemmers (47%) vindt dat deze mensen zichzelf aan moeten geven bij de politie. Toch vindt 75% dat je het duidelijk mag laten zien als je ergens boos over bent. 

Gelukkig heeft 81% zich niet onveilig gevoeld tijdens de rellen. Dit zal vooral komen doordat de meeste rellen plaatsvonden in de grote steden en niet door het hele land. Maar toen we jongeren interviewden in Rotterdam, de stad waar de grootste rellen plaatsvonden, zeiden zij ook dat ze zich niet onveilig hebben gevoeld.

De politie heeft natuurlijk wel opgetreden om de relschoppers in bedwang te houden. Dat ging er ook best heftig aan toe. Er ontstonden branden, er werd geschoten, en iemand heeft zelfs een vinger verloren! 

“Het feit dat er mensen zijn beschoten vind ik best wel heftig. Je moet niet zomaar schieten.” 

De meningen over het optreden van de politie zijn redelijk verdeeld. De meeste jongeren zijn het er redelijk mee eens dat de politie goed heeft gehandeld tijdens deze rellen: ruim 69%. De rest vindt dus dat de politie niet heel goed heeft gehandeld hierbij. 

“Het is moeilijk voor politie om dit te handhaven, er staat namelijk best veel druk achter.” 

Jongeren vinden het dus best heftig, al dat geweld tegen hulpverleners en andere demonstranten. Uit de straatinterviews bleek ook dat ze zelf niet zo snel zouden demonstreren. En als ze dat toch wel zouden doen, dan zonder geweld en op een normale manier.

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70. 

Interviews: Young Reporters 

Tekst: Marissa, Young Reporter