Het corona-vaccin wordt langzaamaan een feit. Er wordt zelfs gezegd dat er in januari al gevaccineerd kan worden. Maar gaan de jongeren zich ook echt laten vaccineren? En als ze dat wel doen, is dat dan voor de veiligheid van anderen? Of willen ze gewoon zo snel mogelijk weer naar een festival?

‘Ga jij het coronavaccin nemen?’ Een meerderheid van circa 60% gaat het waarschijnlijk nemen. 30% daarvan weet het nog niet zeker, maar neigt eerder naar ja. Waarom het vaccin wel nemen?

Ik denk wel dat ik mij wil laten vaccineren, want ze laten je echt niet vaccineren als er risico’s aan zitten en zo kan deze hele corona-crisis hopelijk snel voorbij gaan.

De belangrijkste reden om je te laten vaccineren? De meerderheid met 25% vindt de belangrijkste reden meer vrijheid hebben. Op nummer 2 met 21% komt om andere te beschermen. Iemand die als belangrijkste reden ook zijn vrijheid kiest, zegt het volgende:

Onze vrijheid is nu beperkt en ik wil gewoon weer leuke dingen kunnen doen. Ik vind de veiligheid van anderen natuurlijk ook belangrijk en dat is ook wel een reden om het vaccin te nemen.’

Mag de overheid Nederlanders verplichten om het vaccin te nemen? Een lastige, maar belangrijke vraag. Het antwoord van de jongeren? 70% zegt: dat mag de overheid niet! Waarom niet? Dat vertelt één van de jongeren:

‘Nee, ik vind niet dat ze het mogen verplichten omdat je iets in je spuit waarvan je niet 100% zeker weet of het gevolgen heeft en iemand mag je dat niet verplichten vind ik. Ik denk sowieso als dat wel zou gebeuren de helft van het volk zich tegen de overheid gaat keren en dat is natuurlijk niet handig.’

Een grote meerderheid van ruim 70% vindt het terecht dat ouderen en zorgpersoneel voorrang krijgen op het vaccin. Wel geven veel jongeren aan dat zij het vaccin zelf niet zouden nemen, omdat ze het niet vertrouwen. Waarom zij vinden dat ouderen en zorgpersoneel voorrang moeten krijgen?

‘Ja ik vind dit zeker terecht. Jongeren reageren niet zo heel erg heftig op corona dus het is belangrijk dat de kwetsbare groep beschermd wordt. Ook het zorgpersoneel is belangrijk omdat als zij besmet raken het levens kan kosten.’

Interviews: Young Reporters