Topmenu

docentenstijl

Docentenstijl

Docentenstijl: wat past bij jou?

Elke docent heeft een eigen stijl van lesgeven. Misschien werk jij al lang in het onderwijs of ben je pas net begonnen. Is jouw stijl als docent al helemaal eigen of ben jij nog zoekende naar jouw stijl? Wat van belang is om jezelf te zijn tijdens het lesgeven. Het is mogelijk om voor de klas een andere persoonlijkheid aan te nemen, maar uiteindelijk ben jij het die lesgeeft. Het is verstandig om zoek te gaan naar een versie van jezelf waar jij en je studenten zich prettig bij voelen. Studenten kijken onbewust op naar docenten die ze zien als rolmodel en dan ben eigenlijk alleen als je dicht bij jezelf staat. Op deze manier waarderen jouw studenten het meer en jijzelf daarmee ook!

Hoe reageert de klas?

Elke (nieuwe) klas is wennen. Hoe is de groep samengesteld, hoe zullen ze op je reageren? De eerste indruk is van belang en daarmee dus ook hoe jij je als docent opstelt naar jouw studenten. Dit betekent dat als je aan het begin heel streng en autoritair zijn, ze dat gewend zijn en weten wat ze aan je hebben. Als je aan het begin heel persoonlijk en ontspannen bent, is het voor studenten moeilijk te begrijpen waar de grenzen liggen. Het is daarom van belang om grenzen aan te geven, zodat studenten tot hoever ze kunnen gaan. Doe je dat niet? Dan gaan ze constant op zoek naar die grenzen. Het is een balans want het is belangrijk je studenten dichtbij je te houden, maar niet té dichtbij.

Twee docentstijlen onder de loep

We gaan twee verschillende stijlen onder de loep nemen, de ouderwetse stijl en de moderne stijl. Ook al wordt de moderne stijl nu als standaard gezien, sommige dingen van de ouderwetse stijl worden nog weleens gebruikt. Het gaat om het vinden van een balans waar jij en jouw studenten zich prettig bij voelen. Het gaat om een evenwicht vinden tussen consequent en flexibel zijn, weten wanneer je hard moet optreden of juist mild mag zijn. Hieronder zie je alle kenmerken van de verschillende stijlen.

De ouderwetse stijl: streng en angstaanjagend De moderne stijl: doortastend, rechtvaardig en aangenaam
Een harde serieuze aanpak. Docent is de baas Op een positieve manier leiding over een klas
Autoritair en eenzijdig Zelfstandigheid wordt gestimuleerd
Strenge regels Iedere student is gelijk
Neiging om te schreeuwen tegen studenten of een klas Studenten hebben rechten, maar de docent stelt eisen
Een methode van frontaal-klassikaal lesgeven, waarbij de docent voor het bord staat uit te leggen Student wordt gestimuleerd verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze leren
Individuele taken i.p.v. groepswerk; Respect geven en ontvangen.
Vertrouwen op teksten van deskundigen, zoals schoolboeken naslagwerken. Consequent, maar soms ook flexibel, wanneer dat nodig is

Tips & trucs

Jouw doelgroep, de jongeren ofwel jouw studenten hebben natuurlijk ook een bepaalde mening over de stijl van hun docenten. Dat is belangrijk om mee te nemen, maar natuurlijk bepaal jij zelf welke stijl jij hanteert. Jongeren vinden het in eerste instantie belangrijk dat ze gehoord en gezien worden. Persoonlijke aandacht en ruimte om gesprekken te voeren in de klas. Ze willen zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen en dat kan alleen in een klas waar het veilig en vertrouwd voelt. En dat is een taak voor jou!

Een docentenstijl die werkt voelt voor jou als eenvoudig en kost niet teveel inspanning, voor de studenten is het interessant en persoonlijk.”

Zoals eerder genoemd; wat het beste werkt, is een eigen stijl creëren met kenmerken van de ouderwetse en moderne docentstijl met een eigen sausje er over heen. Tip: Vraag jouw studenten wat zij van jouw stijl vinden en wat zij het prettigst vinden. Op deze manier geef je studenten de kans om zich te uiten en samen een veilige en productieve sfeer te ontwikkelen.

Heb jij al een idee wat jouw docentenstijl is? En pas je dit aan per klas?

Bron: Cowley, S., (2009) Lesgeven voor Dummies (2010). Amsterdam, Nederland: Pearson.

, , , ,