Een goede match tussen werkzoekende en werkgever, dat is het doel van het project ‘Match voor Morgen, Leven Lang Leren’. De samenwerkingspartners ROC Rivor, CodeName Future en Timing uitzendbureau bundelen hun krachten om met dit project de match tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het plan werd afgelopen december ingediend bij Fruitdelta Rivierenland waarna eind januari de RIF definitief werd toegekend. De partners kwamen vandaag bijeen voor de officiële aftrap van het project en kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.

De aantrekkende markt in de regio Rivierenland zorgt voor meer werkgelegenheid, maar de juiste mensen vinden blijkt lastig. Vooral voor (pas afgestuurde) mbo-vakmensen is het moeilijk om in te schatten wat een bedrijf zoekt, maar ook waar hun eigen talenten liggen. Veel werkgevers hanteren een specifiek profiel in een vacature en vissen in dezelfde vijver. “Zou iemand uit een andere sector geschikt kunnen zijn? Hoe brengen we vraag en aanbod bij elkaar? Met het project ‘Match voor Morgen, Leven Lang Leren’ willen we de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt oplossen en kansen benutten die niet voor de hand liggen”, legt projectleider Joris Wanders uit.

Matchingsplatform
De mismatch kan opgelost worden door verder te kijken dan standaard functiebeschrijvingen en opleidingen. Door zowel hardskills als softskills uit persoonlijke interesses en hobby’s te erkennen en mee te nemen in het profiel, kunnen werkzoekenden heel geschikt blijken voor een vacature die in eerste instantie niet voor de hand ligt. Middels een online matchingsplatform worden werkgevers en werkzoekenden gematcht op specifieke kwaliteiten. Joris Wanders vertelt: “Mbo’ers worden in een online leeromgeving gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen en in te zetten waar ze nodig zijn. In een e-portfolio maken zij hun kwaliteiten zichtbaar. De werkgever kan aan de hand hiervan gerichter werven, ook in andere sectoren. Zo kunnen we tekorten oplossen en het potentieel in de regio optimaal benutten.”

Pilot
Het project wordt dit voorjaar in pilotvorm getest. De bedoeling is dat eind 2020 het programma en platform klaar zijn voor gebruik. Bedrijven in de regio die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het project kunnen voor meer informatie contact opnemen met Joris Wanders, via [email protected].

Over ROC Rivor
ROC Rivor is hét opleidingscentrum voor regio Rivierenland en biedt middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en contractactiviteiten. Er zijn vestigingen in Geldermalsen en Tiel. ROC Rivor rust mensen toe voor de samenleving, arbeidsmarkt en passend vervolgonderwijs. Dit wordt mede gerealiseerd door intensieve samenwerking met de partners in de regio, onder andere gemeentes, scholen, bedrijven en instellingen.