Het was in januari hét gesprek van de dag en nog steeds wordt er veel over gesproken: grensoverschrijdend gedrag bij onder andere The Voice Of Holland. Naar aanleiding van alle reacties over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice maakte Tim Hofman hier een hele aflevering over. En wij? Wij maakten hier een actualiteitsles over. Een les waarin studenten weer konden stemmen op onze stellingen. 

In de aflevering van BOOS, die bijna 1,5 uur duurde, kwamen verschillende slachtoffers aan het woord die vertelden over wat ze hadden meegemaakt en door wie ze ze waren misbruikt. Ook kwamen er verschillende namen van vermeende personen naar voren die grensoverschrijdend gedrag hadden vertoond. Iets meer dan de helft van de jongeren die gestemd hebben, zeggen dat ze de aflevering van BOOS hebben gekeken. Bijna 18% wil dit nog gaan doen en bijna 30% heeft niet naar de aflevering gekeken en is dit ook niet van plan.

De personen die voornamelijk tijdens de aflevering zijn genoemd zijn:

Jeroen Rietbergen (bandleider). Hij zou bijvoorbeeld dickpics en seksuele berichtjes gestuurd hebben naar kandidaten die aan The Voice meededen. Ook zou hij vrouwen hebben aangerand. Minimaal 19 vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan en dit zou hij tien jaar lang hebben gedaan! Hij heeft dit toegegeven en is vervolgens opgestapt bij het programma.

Ali B (coach). Meerdere vrouwen hebben aangifte tegen hem gedaan, in ieder geval één gaat om verkrachting. Ook zou hij vrouwen hebben aangerand en ongepaste opmerkingen hebben gemaakt.

Marco Borsato (coach The Voice Kids, oud-coach The Voice). Hij zou sommige kinderen die meededen aan The Voice Kids op een ongepaste manier hebben aangeraakt.

Ruim 37% van de jongeren die hebben gestemd, vindt dat seksistische grappen op de werkvloer nooit oké zijn. Bijna 63% vindt juist dat een grapje af en toe wel moet kunnen.

Bij Jeroen Rietbergen is het dus al zeker: hij heeft grensoverschrijdend gedrag vertoond bij The Voice en heeft dit zelfs toegegeven. Bij Ali B en Marco Borsato is het nog niet zeker en dit wordt nog onderzocht. Zij kunnen dus onschuldig zijn. Vinden onze jongeren dat ook? Ruim 67% van de jongeren die gestemd hebben, zegt dat Marco en Ali onschuldig zijn tot het tegendeel bewezen is. Bijna een derde, is her hier juist niet mee eens.

Toch zijn Marco en Ali inmiddels ‘gecanceld’. Hun muziek wordt niet meer gedraaid en hun wassenbeelden zijn uit Madame Tussauds gehaald. Maar is dit wel terecht als er nog geen bewijs is? Ruim 40% vindt van wel. Bijna 16% vindt juist dat dit niet terecht is. De overige 54% zit er een beetje tussenin; deze groep vindt het een beetje terecht, maar ook weer niet helemaal.

Door al deze beschuldigen zijn alle versies van The Voice in Nederland voorlopig stopgezet. Het is niet duidelijk wanneer deze afleveringen op TV komen of dat ze überhaupt ooit nog op TV komen. De meningen van de jongeren die gestemd hebben, liggen ver uit elkaar. Want moet The Voice ooit weer terugkomen? Ruim 37% vindt van niet. Iets meer dan 33% vindt juist dat The Voice wel weer terug moet komen. De overige 30% van de jongeren zit er tussenin. Aan de ene kant willen ze dat The Voice weer terug moet komen op TV, maar aan de andere kant vinden ze dit niet meer kunnen na alles wat er achter de schermen gebeurd is.

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70.

Tekst: Marissa, Young Reporter