Topmenu

Ik & Geld - lespakket financiële educatie

Ik & Geld – lespakket financiële educatie

Ik & Geld is een lessenserie waarin jongeren leren hoe zij met geld om moeten gaan, waardoor schulden nu en in de toekomst bij jongeren kunnen worden voorkomen.

Docent van het Dongemond college over Ik & Geld
Wij vroegen docent Monty Simons van het Dongemond college naar zijn ervaringen met Ik & Geld. Hij vertelde ons niet alleen wat hij van ons lespakket vond en hoe hij Ik & Geld inzet, maar ook wat zijn studenten ervan vonden.

“Op het Dongemond college is sinds twee jaar ook in het eerste jaar vmbo (alle niveaus) economie ingevoerd op de lessentabel. We zijn eerst op zoek gegaan naar een geschikte methode die daarvoor gebruikt kon worden. Die was er eigenlijk niet. We hebben besloten het uur economie in klas 1 projectmatig in te vullen, waarbij het doel was deze leerlingen kennis te laten maken met de verschillende facetten van het vak economie.

Het eerste project dat we in een schooljaar gebruiken is Ik & Geld. Dat vinden we een goed project. Het sluit goed aan bij wat de leerlingen nodig hebben. De Teacher’s Tool is handig opgezet en goed te gebruiken door de docent. Daarnaast zetten we in op blended learning, en daar is dit project prima voor geschikt. We hebben van alle werkbladen een boekje gemaakt waarin de leerlingen opdrachten kunnen maken. De leerlingen gebruiken daarnaast geregeld hun eigen laptop om vragen te beantwoorden. Ook maken we gebruik van een soort Kahoot-achtige opdrachten die ook prima met de laptops zijn te verwerken.

De leerlingen zijn positief over het project. De afwisseling is groot en de opdrachten sluiten goed aan bij hun belevingswereld. Zelf voegen we af en toe een extra opdracht toe. Dit is vaak iets creatiefs. Zo laten we leerlingen bijvoorbeeld een eigen bankbiljet ontwerpen.

Wij gebruiken het project nu voor het tweede jaar en het bevalt nog steeds. We beoordelen leerlingen op inzet, de verwerking van opdrachten in hun werkboek, de toegevoegde opdrachten en aan het eind van het project sluiten we af met een toets. Het project wordt uitgevoerd van augustus tot en met half december. Dat zijn in ons geval ongeveer 15 lessen. Je kan dus zelf invullen hoe lang je over het project doet.”

Hoe andere scholen aandacht besteden aan financiële educatie
Om jou te inspireren voor jouw lessen over geld, hebben wij ook andere docenten gevraagd hoe zij aandacht besteden aan financiële educatie. Speciaal voor jou hebben wij de drie beste tips op een rijtje gezet:

–           De European Money Quiz in maart. Dit is een leuk evenement om samen met de klas aan mee te doen. Deze live quiz vindt plaats tijdens de ‘Week van het geld’ en laat jongeren nadenken over geld. De winnende klas van Nederland mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Brussel. Wil jij ook meedoen? Meld je hier aan.

–           Betrek de omgeving. Je kunt een bankmedewerker uit de regio benaderen om deze een module Ik & Geld te laten doceren. Zo krijgt jouw klas les van iemand die in de praktijk veel bezig is met geld. 

–           Challenge. Je kunt jouw leerlingen uitdagen voor een challenge. Voor deze challenge moeten zij een poster of een PowerPoint presentatie maken over de stof die in de les is behandeld. Degene met de beste, meest creatieve en leukste uitvoering wint.