De sociale media ontploften. Kranten raakten er niet over uitgepraat. Discussies ontstonden. De #ikdoenietmeermee-campagne van BN’ers op sociale media deed veel stof opwaaien. Maar waarom startten BN’ers deze actie eigenlijk? Dáár ging onze actualiteitsles deze keer over.

Tijdens de les kwamen de studenten erachter wat nu precies de achterliggende gedachte bij deze spraakmakende hashtag was. Ook kregen zij een aantal stellingen over deze situatie voorgelegd. Wat vonden zij nu eigenlijk van de hashtag? En wat vonden zij van de reacties van BN’ers op de kritiek die zij kregen? Dit leverde interessante gesprekken op!

Wist je bijvoorbeeld dat 79% van de studenten de kritiek op de influencers meer dan terecht vond? Zij vonden de actie van de inluencers onhandig en snapten dan ook dat er veel kritiek op kwam.

“Er zijn veel mensen die deze influencers belangrijk vinden en om dan zo makkelijk te zeggen van ikdoenietmeermee is een beetje onverantwoordelijk en ik vind het ook zwak dat ze het daarna terugnemen. Ze zorgen er ook voor dat meerdere mensen niet meer meedoen en dat vind ik heel slecht.”

Een van de kritieken was dat mensen die #ikdoenietmeermee gebruikten niet moesten zeuren als zij in het ziekenhuis terecht zouden komen. Hoewel 69% hier volledig achter stond, vond 31% van de studenten dat te ver gaan. Waarom?

“Iedereen maakt fouten dus dat vind ik een beetje overdreven. Ik vind niet dat wij ze anders moeten behandelen mochten ze in het ziekenhuis komen. Het zijn nog steeds mensen en zij verdienen het om behandeld te worden als mensen.”

De meeste studenten (93%) vonden dat de influencers beter over hun actie hadden moeten nadenken. Zij vonden het daarom wel goed dat de influencers de post uiteindelijk weer verwijderd hebben.

“Ik weet niet of ze het alleen hebben gedaan voor de kritiek maar het is positief dat ’t weg is en dat de volgers misschien denken van ze hebben het verwijderd dus ze staan er niet echt achter.

Maar zijn mensen nog wel geloofwaardig als zij eerst iets posten, en het daarna toch maar weer verwijderen? ‘Nee’, vindt 68% van de studenten. Mensen die hun post weer verwijderen kunnen volgens ongeloofwaardig overkomen. Waarom?

“Het lijkt alsof je niet nadenkt over wat je plaatst en achteraf denkt van ‘oh dat was niet zo slim dus ik verwijder het maar.’ Je staat niet echt achter je standpunt, dus het maakt je niet echt geloofwaardig.”

Interviews: Young Reporters