Topmenu

171102-jongeren

Inspireren en leren van de experts

“Hoe mooi is het dat je als docent samen met je team invloed kunt uitoefenen op het lesmateriaal dat je wilt gaan gebruiken!”, zegt Irma Lotens, Loopbaan- en burgerschapsdocent op het Koning Willem I College in Den Bosch. Deze uitspraak vinden wij van Codename Future natuurlijk fantastisch! Al jarenlang maken we lesmaterialen in samenwerking met docenten en studenten. Want laten we eerlijk zijn, zij zijn de expert op het gebied van onderwijs en wij op die van lesmateriaalontwikkeling. Irma Lotens deelt in dit artikel haar ervaringen op het gebied van co-creatie met Codename Future.

Irma Lotens, docent burgerschap

 

Het verhaal van docent Irma
Irma Lotens kwam zo’n drie jaar geleden op het spoor van Codename Future toen zij op zoek was naar een lesmethode voor haar LOB-lessen. Zelf is ze altijd voorloper in onderwijsontwikkeling geweest en kartrekker binnen het Loopbaan- en Burgerschapsdomein van haar afdeling. Toen bleek dat Codename Future toentertijd alleen een methode voor niveau 3-4 had.  Op dat moment, nam ze zelf het initiatief om toch contact op te nemen. Diezelfde zomer zat Irma samen met de redactie van Codename Future aan de tafel om ook een methode ‘Werken aan je Toekomst’ voor niveau 1-2 te ontwikkelen. “Ik vond dat als onderwijsvernieuwer zo super, dat een organisatie  in één zomer samen met mij een niveau 1-2 lesmethode heeft gemaakt! De methode is gelijk op de boekenlijst gezet”. Omdat Irma met al meer dan 30 jaar onderwijservaring expert is op MBO niveau 1-2, heeft zij geholpen om het juiste niveau te bepalen voor de niveau 1-2 methode. Deze versie wordt inmiddels al twee jaar gebruikt door duizenden studenten.

Co-creatie en inspiratie

Niet alleen heeft Irma samen met Codename Future geholpen bij het ‘vertalen’ van de 3-4 methode naar een niveau 1-2 methode, ook was ze mede-inspirator van het keuzedeel ‘Ondernemend Gedrag in je Loopbaan’. “Ik zat in een project  waarbij ik ‘ondernemend onderwijs’ op het KW1C een boost mocht geven. Na het doen van research heb ik mijn eerste ideeën bij Codename Future neergelegd. Daarna zijn we samen tot co-creatie van een nieuwe methode gekomen”. Ondernemend Gedrag wordt inmiddels ook door duizenden studenten gebruikt. Het meedenken en het maken van de methode heeft Irma zelfs dusdanig geïnspireerd dat ze inmiddels een eigen bedrijf is begonnen als loopbaancoach. “De samenwerking met Codename Future was een echte ‘eye-opener’ voor me. Omdat mijn ideeën zo gewaardeerd werden heb ik besloten om mijn kennis, kunnen, passie en enthousiasme vorm te geven in een eigen bedrijf”.

Kans om mee te praten
Dat co-creatie jou als docent de mogelijkheid geeft om invloed uit te oefenen op het onderwijsaanbod, staat als een paal boven water. Maar dat geldt ook voor studenten! Volgens Irma is co-creatie dé kans om ook studenten te betrekken bij het maken van goed lesmateriaal dat aansluit op de belevingswereld van de jongeren. “We hebben speeddates georganiseerd tussen Codename Future en onze studenten. Zo konden de studenten aangeven wat ze wel/niet leuk vonden aan de methoden. Daarna is Codename Future met een filmploeg langs geweest om interviews op te nemen die aansluiten bij de doelgroep”. Irma omschrijft de samenwerking en co-creatie met Codename Future als ‘inspirerend’, ‘vol mogelijkheden’ en ‘betrokken’. Irma doet dan ook een oproep aan alle docenten: “Dit is je kans om aan te geven wat er beter kan of anders moet. Wat heb je te verliezen?”. Daarnaast vindt Irma het fantastisch dat Codename Future met veel jonge werknemers werkt: “Mijn studenten komen makkelijker los wanneer er een leeftijdsgenoot voor de klas komt staan (…) Het is leuk om te zien dat Codename Future zich zo aanpast aan de doelgroep”. Binnen de redactie worden jongeren vertegenwoordigd door onze ‘trendwatcher’ die regelmatig met jongeren in discussie gaat, de laatste trends volgt en zo de redactie inspireert met nieuws en ontwikkelingen.

Samen met studenten en docenten actualiseert Codename Future elk jaar haar methoden. We zijn altijd op zoek naar inspirerende verhalen, uitwisseling met studenten en locaties op filmopnames te maken. Wil jij dit jaar met ons meedenken en doen? Laat het dan weten via info@codenamefuture.nl

, , , , , , , ,