SKILL your future

– Burgerschap voor het voortgezet onderwijs –

Geef je al een invulling aan burgerschapsvorming, maar mist er samenhang in het curriculum? Hebben jouw leerlingen, ondanks gastlessen en projecten, behoefte aan meer actualiteiten én kennis over onderwerpen die nú spelen?

Maak kennis met SKILL your future: een samenhangend aanbod voor Burgerschap, speciaal voor het voortgezet onderwijs. Een aanbod dat matcht met de belevingswereld van leerlingen, dat impact maakt én dat hen voorbereidt op hun toekomst. Met thema’s die passen bij jouw klas én les. Of je nu bezig bent met Maatschappijleer, Burgerschap, Economie, Mentorles of een mix hiervan.

“Je leert toch niet voor een diploma, maar voor nu, straks en later!”

Voordelen | SKILL your future

  • Kant-en-klaar. Geen urenlange lesvoorbereidingen meer!
  • Actueel & belevingswereld. Altijd up-to-date met de laatste trends en thema’s onder jongeren.
  • Gesprek in de klas. Start elke les het gesprek in de klas en maak ieder thema bespreekbaar.
  • Thematisch & modulair. Kies thema’s die het beste passen bij jouw klas én les.
  • Voor én met jongeren: Echt waar! Want wie weten beter wat jongeren willen dan jongeren zelf?

“Het is fijn dat de lessen niet ‘belerend’ zijn. Er wordt juist ingezoomd op het eigen perspectief van de leerlingen en op hoe zij over het onderwerp denken.”

Docent IVKO

“Het fijne is dat de onderwerpen aanspreken, het is toegepast op de beleving van de jongere. De leerlingen herkennen zich in de filmpjes en kunnen er hierdoor over meepraten.”

Docent Baanderheerencollege Boxtel

Burgerschap is een breed begrip. Door de bomen zie je het bos af en toe niet meer. Als je dan zo’n platform hebt als dit, dan heb je houvast om structureel met burgerschap bezig te zijn.”

Docent Aventurijncollege

Inhoud | SKILL your future

  • Tien domeinen, gebaseerd op leerdoelen en competenties van o.a. SLO, Nibud, LOB en de kerndoelen en gebaseerd op de bouwstenen van curriculum.nu
  • Sluit aan bij de wettelijke burgerschaps- én digitale geletterdheid opdracht
  • Voor de mentor, decaan en/of (vak)docent, een basisles met optie voor verdieping
  • Geschikt voor vmbo basis, vmbo kader, vmbo gemende leerweg, vmbo tl, havo, vwo
  • Certificaat voor de leerling als einddoel

ISBN: 978-94-92620-98-9
Prijs leerlinglicentie: €22,00
Prijs schoollicentie: €125,00
– inclusief 10 docentenaccounts, 1 beheerdersaccount, opstarttraining en gedurende het schooljaar begeleiding en evaluatie – 

Inbegrepen: kosteloos lesmateriaal financiële educatie voor het voortgezet onderwijs

Logo Ik & Geldles, jongen met dwarrelende eurobiljetten om hem heen

Lessenserie Ik & geld

De lessenserie Ik & geld is vernieuwd! Deze leuke lessenserie over financiële educatie voor het voortgezet onderwijs zit in een nieuw jasje. Bekijk deze vier actuele thema’s helemaal gratis:

#Jouw inkomsten

#Jouw uitgaven

#Bankzaken

#Reclame en verleidingen

Welke inkomsten hebben jongeren? Hoe krijg je een overzicht van je uitgaven? Wat is rood staan? En, welke invloed heeft reclame eigenlijk op je uitgaven? Dát leren je leerlingen tijdens de lessen van Ik & geld, ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).  

De thema’s zijn geactualiseerd en ingebed in onze nieuwe didactiek van burgerschap SKILL your Future. De lessen kunnen los van elkaar ingezet worden, en sluiten aan bij de lesstof op het voortgezet onderwijs. 

Logo SKILL your future - module belasingen - geldstukken en logo Belastingdienst

Lesmodule #Belastingen, voor mij?

Belastingen: meestal zijn het volwassenen die hierover praten. Maar, hebben jongeren ook te maken met belastingen? Dat ontdek je in de module #Belastingen, voor mij?

Hierin leggen leerlingen onder andere uit hoe ze te maken hebben met belastingen, onderzoeken ze de btw-tarieven en oefenen ze met het invullen van een belastingaangifte.

Deze lessen voor het voortgezet onderwijs zijn ontwikkeld in samenwerking met onze partner de Belastingdienst.

  • Kant-en-klare lesmodule
  • Matchend met de belevingswereld van jongeren
  • Domein Omgaan met geld

Vraag ‘m aan en neem kosteloos een kijkje in de module:

#Belastingen, voor mij?

Nieuws | Voortgezet onderwijs 

kant-en-klaar lesmateriaal - mbo - burgerschap en loopbaan - codename future

Samenhang

AI logo - Canva

Nieuwe technologie

actueel lesmateriaal - mbo - loopbaan en burgerschap - codename future

Actueel & belevingswereld

Skills

SKILL your future

Onze missie is jongeren bewust te maken en life skills mee te geven. Daarom bevat onze methode SKILL your future kant-en-klare lessen in actuele thema’s. De praktische tools besparen docenten voorbereidingstijd, zijn passend bij de belevingswereld van jongeren en naar eigen inzicht in te zetten.

Burgerschapsvaardigheden blijven achter

Onderzoeken zoals ‘Staat van het Onderwijs 2022’ tonen aan dat Nederlandse leerlingen achterblijven in burgerschapsvaardigheden. Het kabinet ziet dit als zorgelijk om voldoende tot goed deel te kunnen nemen aan onze democratische samenleving. Omdat niet elk kind burgerschapsvaardigheden thuis leert, speelt de school een cruciale rol in het onderwijzen en oefenen hiervan.

Uitgeverij en social enterprise Codename Future speelt samen met 630 scholen, 3600 docenten en 110.000 leerlingen een sleutelrol in het onderwijzen van burgerschapsvaardigheden.

  • Sinds 2006 zijn scholen verplicht om burgerschapsonderwijs te geven.
  • Een nieuwe wet, ingevoerd op 1 augustus 2021, versterkt deze verplichting en biedt scholen duidelijkere richtlijnen.
Zet jouw jongeren in de AAN-stand

Scholen staan voor de uitdaging om het vak burgerschap zelf vorm te geven. Wij dachten na over de oplossing en hebben met SKILL your future tijdbesparende, actuele modules ontwikkeld die je als docent naar eigen inzicht kunt inzetten.

Of je nu maatschappijleer, mentorles of een dagopstart geeft, onze burgerschapslessen kunnen naadloos worden geïntegreerd in het bestaande curriculum. Je hebt de vrijheid om de lessen samen te stellen op een manier die aansluit bij jouw onderwijsideeën en de behoeften van je leerlingen.

  • Actueel;
  • Samenhangend en herkenbaar in het curriculum;
  • Inzichtelijk qua resultaten (volgsysteem).

De VO-raad is blij met de toegenomen aandacht voor burgerschap. Het is echter wel belangrijk dat besturen en scholen zelf ruimte behouden om invulling te geven aan burgerschapsonderwijs op een manier die past bij de visie en het pedagogisch klimaat van de school. Docenten burgerschap van mbo opleidingen en uit het voortgezet onderwijs kunnen hulp krijgen van Codename Future.

Expertisepunt Burgerschap geeft een handig magazine uit. In ‘Burgerschap op school’ word je meegenomen langs een aantal inspirerende scholen. Ook komt een aantal experts aan het woord, onder andere over doorlopende leerlijnen en burgerschap in kunst en cultuur.