Elke dag hoor je er wel iets over in het nieuws en dat al meer dan een maand lang: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hierbij zijn al veel mensen om het leven gekomen: zowel soldaten als burgers van beide landen. Veel jongeren maken zich hier zorgen over en vragen zich veel dingen af. Zal er bijvoorbeeld een Derde Wereldoorlog komen? En moeten Nederlandse jongeren misschien in dienstplicht? Onze jongeren hebben gestemd op de actualiteitsles en onze Young Reporters zijn op pad gegaan om jongeren over dit onderwerp te interviewen!

De interviews met onze Young Reporters en jongeren

Veel jongeren die gestemd hebben tijdens onze actualiteitsles, geven aan zich zorgen te maken om de situatie in Oekraïne. Namelijk 35%. 44% geeft aan zich deels zorgen te maken. De overige 21% maakt zich bijna tot geen zorgen.

“Ik maak me zorgen over de mensen daar, en de mensen in Rusland die het niet met de oorlog eens zijn.”

Maar waar maken deze jongeren zich nou het meest zorgen over? Dat verschilt juist heel erg per persoon! 5,2% maakt zich het meest zorgen over een eventuele dienstplicht en ruim 10% vreest dat we zonder gas komen te zitten. Waar onze jongeren het meest bang voor zijn is wel duidelijk: ruim 35% is bang dat de oorlog hier naartoe komt en 36% is bang dat er kernwapens gebruikt gaan worden. De overige jongeren hebben aangegeven zich het meest zorgen te maken om iets anders.

“Ik maak me zorgen om kernwapens, want daar wordt nu veel over gesproken, maar ik weet niet of we ons daar in Nederland nu zorgen over hoeven te maken.”

Ook is er een aantal jongeren dat bang is om het leger in te moeten: 19,5%. De andere 80,5% is juist niet bang om het leger in te gaan.

“Er is wel een hele kleine kans dat iemand zoals ik word opgeroepen.”

Natuurlijk is er elke dag wel wat over Oekraïne te zien in het nieuws, staat het in de kranten, en is het nog steeds hét gesprek van de dag. Maar hoe krijgen jongeren dit eigenlijk mee? Ruim 26% van de jongeren die hebben gestemd, krijgt het via de tv of het nieuws mee. Ruim 50% krijgt de hele situatie mee via social media, en bijna 10% krijgt het nieuws mee door gesprekken met anderen. Ruim 6% geeft aan het nieuws actief te volgen, terwijl ruim 7% het juist amper meekrijgt.

“Ik krijg het nieuws mee via RTL-nieuws, mijn zus en iemand op TikTok die veel geschiedenis vertelt.”

Veel Oekraïners hebben hun land inmiddels verlaten en hebben hulp gezocht in andere landen binnen Europa. Vooral Polen en Moldavië hebben veel vluchtelingen opgevangen. Ook in Nederland zijn er Oekraïense vluchtelingen aangekomen. Veel van de jongeren die gestemd hebben, vinden dat een goed idee: ruim 81% is het hier deels of helemaal mee eens. De overige jongeren zijn het er deels of helemaal niet mee eens.

“Ik vind het heel goed, want ik vind dat je mensen in nood moet helpen.”

Ook zijn er Nederlanders die een aantal Oekraïense vluchtelingen thuis opnemen. Ook hier zijn de meningen over verdeeld.

“Ik vind het geinig dat mensen nu wel Oekraïense mensen thuis opvangen, maar een paar jaar geleden deden ze dat bij Syrische mensen niet. Lijkt me een beetje oneerlijk, maar dat is hun eigen keuze. Ik zou het zelf niet heel snel doen.”

Hopelijk komt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne snel tot een einde. Dan kunnen de Oekraïense vluchtelingen weer terug naar het land waar ze al die jaren hebben gewoond en waar ze plotseling alles achter hebben moeten laten.

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70.

Tekst: Marissa, Young Reporter