In de weken rondom kerst zat Nederland weer in een lockdown. Alle niet-essentiële winkels, de cultuursector en de horeca waren dicht. Even shoppen? Lekker uiteten? Dat ging in Nederland niet. Nederlanders gingen daarom over de grens om dit in andere landen wél te doen. Vooral in Antwerpen en Aken waren veel Nederlanders te vinden. Ook jongeren hebben dit meegekregen. Wat vonden zij hiervan? En zijn ze zelf ook over de grens gegaan? Studenten hebben hierover gestemd tijdens onze actualiteitsles en wij, de Young Reporters, gingen de straat op om jongeren over dit onderwerp te interviewen!

De meeste jongeren die tijdens onze actualiteitsles hebben gestemd, zijn niet over de grens geweest, maar ruim 62% vindt wel dat dit moet kunnen.

“Ik zou het wel willen doen, maar ik heb het niet gedaan.”

 Een jaar geleden, toen België in lockdown zat en Nederland niet, kwamen er ook veel Belgen naar ons om hier te shoppen. Toen waren Nederlanders daar over het algemeen niet erg blij mee, maar nu zegt ruim 77% van onze jongeren dat ze gewoon welkom zijn! Wel vindt 76% van de jongeren dat mensen die naar het buitenland gaan, zich moeten laten testen als ze terugkomen naar Nederland.

 “Ik zou het niet als een eis stellen, maar als ze het zouden kunnen doen dan zou dat wel fijn zijn.”

 Naast dat veel mensen over de grens zijn gegaan, zijn er ook Nederlandse winkeliers die als protest hun winkel toch geopend hebben tijdens de lockdown. Ze hebben door deze lockdown namelijk veel geld misgelopen en op deze manier wilden ze zichzelf ook laten horen. Ruim 81% van de jongeren heeft hier begrip voor. 16,5% snapt dit, maar vindt dat winkeliers ook op een andere manier hadden kunnen protesteren.

 “Het is hun eigen verantwoordelijkheid als ze gepakt worden, maar ik snap wel dat zij ook een inkomen moeten hebben.”

 Gelukkig is het grootste deel van de lockdown inmiddels weer opgeheven. 61% van de jongeren begon de verschillende lockdowns wel zat te worden. Een vijfde geeft zelfs aan last te hebben van een (flinke) coronadip. Dat is ook wat terugkwam uit de antwoorden in onze straatinterviews. Jongeren missen de dingen die ze konden doen voordat de lockdown begon.

 Wat ook opvallend is, is dat bijna 80% van de jongeren niet bang is om besmet te raken met het coronavirus. Dit kan misschien komen doordat veel jongeren gevaccineerd zijn en dus in de meeste gevallen niet meer erg ziek kunnen worden van corona.

 Jongeren waren echt klaar met de lockdown en zullen vast blij zijn dat ze nu weer wat meer kunnen. Dat is ook de voornaamste reden waarom mensen dus naar het buitenland zijn gegaan: meer vrijheid en even een pauze van de lockdown in Nederland.

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70. 

 

Interviews: Young Reporters 

Tekst: Marissa, Young Reporter