PlusModule Online Schulden

Shoppen jouw studenten online? En doen zij aan internetbankieren? De verleiding om online geld uit te geven groeit. Steeds meer komt de verantwoordelijkheid wat betreft financiën bij de burger te liggen. Hoe houd je al je mails, berichten en online rekeningen op orde? En hoe ga je om met verleidingen, zoals mails met daarin de boodschap ‘Laatste kans, koop nu!’? Vragen waar jongeren vaak geen antwoord op hebben. Samen met Fonds 21 hebben wij daarom de twee lessen Online Schulden ontwikkeld.

De lessen maken jongeren bewust van hun online uitgaven en financiën. Op die manier wordt voorkomen dat zij in de schulden kunnen komen. De studenten onderzoeken onder andere de verschillende betaalmethoden en maken kennis met online verleidingen en gevaren. Daar komen ook 21ste-eeuwse vaardigheden en mediawijsheid bij kijken.

“Online shoppen. Heerlijk vanuit je luie stoel spullen bestellen en dat kan de hele dag door! De 24/7 economie lijkt heerlijk, maar er zijn ook nadelen.”

Inhoud

Online Schulden bestaat uit een digitaal invulbaar werkblad en digibordlessen, die te vinden zijn in onze digitale omgeving, de Teacher’s Tool. De docent ontvangt hiervoor inloggegevens. De lessen zijn voor alle niveaus op het mbo.

Les 1 – 24/7 Shoppen

Wat te doen als je 24/7 online kunt shoppen? En als je online koopt, hoe en wanneer betaal je dan? Als je kleding hebt besteld en het uit de doos haalt, is het dan al van jou? Daar gaat deze les over! Studenten onderzoeken de voor- en nadelen van online shoppen en de verschillende betaalmethoden. Ben je gevoelig voor verleidingen als advertenties, dan vergroot dit de kans op schulden. Hoe zou jij jongeren hier tegen beschermen?

Les 2 – Goed geregeld

Wat zijn jouw online uitgaven? Heb je overzicht? Wat kan je kopen? En wat gebeurt er als je rekeningen niet betaalt en hoe los je dat op? Als we pinnen geven we meer uit dan als we contant betalen. Steeds meer betalen we digitaal. Onze rekeningen en post krijgen we digitaal. De tweede les gaat in op hoe je online overzicht over je financiën houdt.

Impactmeting

Om erachter te komen in hoeverre de lessen de jongeren financieel bewust en zelfredzaam maken, zullen de studenten op interactieve wijze (in de Teacher’s Tool) een impactmeting doen. Niet alleen docenten en leerlingen krijgen hiermee inzicht, maar ook wij kunnen met de resultaten aan de slag. Aan de hand van de resultaten kunnen wij namelijk deze module en financiële educatie in het algemeen verbeteren.

Online Schulden is ontwikkeld met Fonds 21 en onderdeel van de samenwerking met de Nederlandse vereniging van Banken (NVB). Wij hechten groot belang aan financiële educatie, zodat jongeren verstandig leren omgaan met geld. Door ze al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Nederlandse Vereniging van Banken