De derde dinsdag van september: Prinsjesdag. Op deze dag worden de belangrijkste maatregelen voor 2021 én de Miljoenennota namelijk gepresenteerd door het kabinet. Daarnaast leest de Koning de troonrede voor. Een belangrijke dag voor Nederland dus. Of nouja, dat vinden volwassenen. Maar vinden jongeren dat ook? En wat vinden zij nu eigenlijk van de plannen van het kabinet? Dát stond centraal in deze actualiteitsles!

Prinsjesdag, is dat nu eigenlijk wel nuttig? Of is het toch overbodig? Overbodig vindt 53%: “Ik vind het een grote poppenkast met die koets. En alles lijkt wel alsof het carnaval is. Ik vind het gewoon overbodig.” De andere helft van de studenten vindt echter dat Prinsjesdag niet overbodig is. Zij vinden het een belangrijke traditie en vinden het goed dat het land wordt geïnformeerd over de nieuwe plannen van het kabinet.

En de troonrede? Gaan jongeren daar nu naar luisteren? Maar liefst 82,1% van de jongeren geeft aan niet naar de troonrede te luisteren. “Het is elk jaar wel hetzelfde en het duurt super lang. Als iets echt belangrijk is dan lees ik er later wel over. Meestal heb ik er persoonlijk ook niet zo veel aan omdat het niet perse op mijn leeftijd is gericht.” Toch zijn de studenten (70,1%) wél erg geïnteresseerd in de plannen van het kabinet: “Ik ben altijd wel benieuwd waar het geld heen gaat waar we met z’n alle voor betalen en of er verbeteringen komen of juist niet“.

Een van die plannen was een eenmalige bonus voor het zorgpersoneel. Want ja, die mensen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt en onder een énorme druk gestaan. 79,9% van de studenten vindt dat een eenmalige bonus te weinig is. Zij vinden dat het zorgpersoneel loonsverhoging moet krijgen. “Ik vind dat een eenmalige bonus niet genoeg is als je kijkt naar hoelang Corona nu bezig is. Deze mensen werken extra hard, harder dan normaal en er zit heel veel druk op hun. Als je kijkt naar wat voor verantwoordelijkheid er op hun handen wordt gelegd, Ze moeten zorgen voor mensen en zorgen dat ze gezond blijven. Dus een bonus is niet genoeg omdat dit een lang proces is en je niet weet niet hoelang dit door zal gaan. Een loonsverhoging is beter dan een eenmalige bonus.”

Wil jij ook graag een les over een actueel onderwerp? En houd jij van het gesprek in de klas? Dan zijn onze actualiteitslessen iets voor jou! Om de twee weken vind jij een nieuwe actualiteitsles in onze Teacher’s Tool. Veel lesplezier!

Interviews: Young Reporters