PlusModule Echt Nep – Lesmateriaal nepnieuws

Wat is nepnieuws? Hoe herken je nepnieuws? Met de opkomst van internet en sociale media is ook de vrijheid om dingen online te delen, toegenomen. Iedereen kan tegenwoordig iets op internet plaatsen. Welke berichten zijn betrouwbaar? Vaak zien jongeren niet in wat echt en wat nep is, of wat je wel kunt plaatsen en wat je beter niet kunt plaatsen. Het is daarom belangrijk dat jongeren leren hoe zij met de verantwoordelijkheid die het internet met zich meebrengt, omgaan.

Hoe maak jij jouw studenten mediawijs? Met onze PlusModule Echt Nep! In het lesmateriaal Echt Nep gaan studenten aan de slag met online burgerschapsvaardigheden, mediawijsheid en kritische denkvaardigheden. Zij leren om feiten van meningen te onderscheiden én hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan de ‘online samenleving’. Dankzij Echt Nep ontwikkelen jongeren de benodigde vaardigheden om effectief te reageren op online gedrag!

Echt Nep is beschikbaar voor het mbo en is in een uitgave voor niveau 1-2 en voor niveau 3-4. Het lespakket is een vervolg op het succesvolle programma ‘Digitale Weerbaarheid’ in samenwerking met de ISD, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

“Sociale media: je wordt er socialer door, of toch niet?”

Inhoud

In deze serie van drie lessen, worden mbo-studenten zich bewust van de manier waarop informatie op internet soms verwarrend, verontrustend en misleidend kan zijn.

Echt Nep bestaat uit een digitaal werkboek en digibordlessen, die te vinden zijn in onze digitale omgeving, de Teacher’s Tool.

Les 1 – Nepnieuws

Hoe word je weerbaar tegen haat en extremisme online? Dat leren studenten in de eerste les van Echt Nep. Het doel van deze les is om studenten online ‘feiten checken’ te leren. Daarnaast maakt Echt Nep hen bewust van misleidende beelden en de negatieve gevolgen daarvan.

Les 2 – Wat is waar?

Op internet is veel informatie te vinden. Soms is het lastig om hier een weg in te vinden. In les 2 van Echt Nep leren studenten over de impact van het gebruik van online informatie en de manier waarop we dat doen. Zij leren wat zondebokdenken is en wat hier de gevaren van zijn. Het doel van deze les? Studenten bewustmaken van de emotionele manipulatie die door online makers wordt ingezet.

Les 3 – Jouw rol

Wat is haatzaaien? En hoe reageer je daar op een passende wijze op? Daar gaat les 3 over. In les 3 van deze lessenserie denken jongeren na over alles wat zij zeggen en schrijven op internet. Deze les maakt jongeren bewust van hun eigen internetgedrag en laat het verplaatsen in anderen die met hun gedrag te maken krijgen.

Week Tegen Pesten 2021

Dit lesmateriaal sluit aan bij de Week Tegen Pesten 2021: www.weektegenpesten.nl. Echt Nep maakt jongeren bewust van hun (online) gedrag. Wat zeg jij op internet? Wat doe je als je het gevoel hebt dat een ander wordt buitengesloten? Hoe zorg jij voor een positief en veilig groepsklimaat, zowel in de klas als online?