Van KIJKEN naar ZIEN

Wil jij jouw studenten op een originele manier stimuleren om goed te kijken en kritisch na te denken? Dat kan met ons lesprogramma Van KIJKEN naar ZIEN! Dit lesprogramma bestaat uit een voorbereidende les in de klas en een bezoek aan het museum. Tijdens het museumbezoek stappen studenten letterlijk een andere wereld binnen. Kunstwerken lenen zich uitstekend om dingen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en na te denken over vragen als ‘Is er een verschil tussen een eerste indruk en een nadere kennismaking?’ en ‘Wanneer wordt er een grens overschreden?’.

In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen hebben wij een lesprogramma ontwikkeld, waarbij jongeren goed leren kijken en denken aan de hand van kunst. Door samen kritisch naar kunstwerken te kijken, ontwikkelen studenten niet alleen de vaardigheid om informatie te verzamelen en te beoordelen, maar leren zij ook om een ander perspectief in te nemen. Omdat jongeren samen naar het museum gaan, kunnen zij van elkaars bevindingen leren. Wij noemen dit peer-education.

roc amsterdam - sterk aan het werk - fnv

In ‘van KIJKEN naar ZIEN’ staat het bekijken, analyseren en bespreken van kunstwerken in het museum centraal. 

Aanmelden

Het programma Van KIJKEN naar ZIEN bestaat uit:

  • Een voorbereidende les inclusief portfolio-opdracht
  • Een museumbezoek aan verschillende musea:
    • Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam*
    • Centraal Museum in Utrecht
    • Van Abbemuseum in Eindhoven
    • Fries Museum in Leeuwarden

Vanaf voorjaar 2021 vindt dit programma plaats in Depot Boijmans Van Beuningen.

Het programma maakt deel uit van de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’, een initiatief van Fonds 21 om culturele instellingen te stimuleren kwalitatief en toegankelijk aanbod te ontwikkelen voor jongeren die een mbo-opleiding volgen. Van KIJKEN naar ZIEN sluit aan op onze burgerschapsmethode De maatschappij dat ben JIJ en is een extra verdieping op kritische denkvaardigheden.