Topmenu

#10-stelling-2-300x300

Regels op vakantie

Alles mag op vakantie, of toch niet?

De zomervakantie komt er weer aan! Dat betekent dat jouw studenten vast al allerlei vakantieplannen hebben. Blijven ze in Nederland of gaan ze naar het buitenland? In dit artikel staan we stil bij het gedrag van Nederlanders in het buitenland. Sommige Nederlanders gedragen zich tijdens vakantie namelijk niet altijd zoals het hoort. Hoe komt dat en hoe gedragen jouw studenten zich wanneer ze op vakantie zijn? En hoe maak je dat op een luchtige manier bespreekbaar?

Voorbeelden

Ieder jaar duiken er weer mooie verhalen op in de media. Nederlanders die in het buitenland zijn gearresteerd of in ieder geval op een minder fraaie manier de aandacht hebben getrokken:

Oorzaken

Hoe komt het dat sommige Nederlanders zich in het buitenland minder goed weten te gedragen? Uit de voorbeelden komen een paar duidelijke oorzaken naar voren:

  • Geen gevoel voor etiquette

Nederlanders voelen niet altijd goed aan wat in andere landen onbeschoft of onbeleefd wordt gevonden. Nederlandse botheid is beroemd en berucht. Het wordt ook niet overal gewaardeerd om in bikini een supermarkt in te lopen.

  • Onbekend met de regels van het land

Youtuber ‘’Gekke Markie’’ die in Cambodja zijn drone liet vliegen, liet weten dat hij en zijn vrienden echt niet wisten dat je daar niet met een drone mocht vliegen. En ze wisten zeker niet dat het presidentiële paleis zo dichtbij was.

  • Minder remmingen

Tijdens vakantie voelen mensen zich vaak minder geremd dan in het alledaagse leven. In die gevallen kennen ze de normen en waarden van hun omgeving wel, maar voelen ze zich er niet erg aan gebonden. Zeker als er alcohol en groepsdruk in het spel is, kunnen de remmingen helemaal wegvallen.

  • Geen besef van andere normen en waarden

Nederlanders die bier drinken in een tempel of de stekker uit een stopcontact trekken tijdens een ceremonie. Dit zijn voorbeelden waarin mensen zich niet hebben ingelezen in de normen en waarden van het land van bestemming.

Bespreken in de klas

De volgende vragen kun je bespreken in de klas:

  1. Wie heeft in het buitenland / op vakantie wel eens iets gedaan dat eigenlijk niet kon?
  2. Hoe kwam dat?
  3. Hoe ernstig was het gedrag?
  4. In hoeverre moeten Nederlanders zich aanpassen als ze op vakantie zijn?

 

, , , ,