Met het ingaan van de avondklok, gingen veel mensen de straat op om te protesteren. Deze protesten veranderde helaas snel in rellen. Winkels werden kapotgemaakt en leeggeroofd. Wat vonden onze jongeren van de rellen? Voelden zij zich onveilig? Of kenden ze mensen die mee deden? En heeft de politie wel goed gehandeld?

Met die laatste vraag is een groot deel het eens: 3/4 van onze jongeren vindt dat de politie goed heeft opgetreden tegen de relschoppers.

‘Ik denk dat ze gedaan hebben wat ze konden. Ik neem het ze ook niet kwalijk dat ze op een gegeven moment vluchtten, er is dan geen andere optie. De politie was, vooral de eerste dag, gewoon niet voorbereid op zo’n grote opstand.’

Een groot deel van Nederland voelde zich waarschijnlijk minder gemakkelijk tijdens de rellen. Maar hoeveel jongeren voelden zich eigenlijk onveilig tijdens de rellen? 20% van de jongeren zich onveilig tijdens de rellen.

‘Ik woon in Rotterdam, ook al waren er in mijn directe omgeving geen rellen maar ik was wel bang dat als ik uit school zou komen om 5 uur dat er rellen zouden zijn wanneer ik naar huis zou gaan.’

Wat nu? Wie moet alle schade gaan betalen? Meer dan 80% is het met elkaar eens: De relschoppers moeten opdraaien voor de schade. Waarom?

‘Ik vind dat de relschoppers moeten betalen, maar dit moeten wel alleen de mensen zijn die dingen aan het slopen waren, niet de mensen die er alleen toevallig waren na de avondklok en niks sloopten.’

Ze moeten dus betalen volgens de jongeren, maar moeten ze verder nog een straf krijgen? Is een gevangenisstraf gepast in deze situatie? 60% van onze jongeren vindt dat de relschoppers een gevangenisstraf moeten krijgen. Een hiervan zegt:

‘Ik vind een gevangenisstraf wel gepast, want dit is gewoon vandalisme en zij hebben overal schijt aan.’

Kennen onze jongeren mensen die zijn gaan rellen? 75% niet. Hebben de jongeren zelf dan oproep gekregen om te gaan rellen? 20% heeft een oproep gekregen.

Maar hoeveel van onze jongeren zijn het eigenlijk eens met de avondklok? Bijna 50% is het niet eens met de avondklok. Een van die jongeren vertelt:

Ik ben het niet eens met de avondklok, omdat wij jongeren nu helemaal niks meer kunnen. Ik snap wel dat jongeren gingen protesteren maar rellen gaat te ver.

Interviews: Young Reporters