Topmenu

studenten motiveren

Studenten motiveren

Mbo-studenten motiveren in de klas: een hele klus!

Jij hebt als docent een belangrijke taak: informatie overbrengen en studenten iets leren. Natuurlijk komt daar veel meer bij kijken, zoals klassenmanagement, klaar staan voor je studenten, administratie, studenten beoordelen en discussies in goede banen leiden. Het motiveren van mbo-studenten is niet altijd even makkelijk met studenten die denken: ‘Waarom moet ik dit leren?’ ‘Ik heb dit niet nodig voor mijn werk.’

Wanneer wel gemotiveerd?
Je weet dat een klas gemotiveerd is als je aanvoelt dat studenten nieuwsgierig zijn naar wat je hen vertelt. Als het onderwerp hen aanspreekt, kunnen studenten helemaal opgaan in de les. Dit zorgt er voor dat ze meer gemotiveerd zijn én minder snel afgeleid zijn. Studenten voelen het als jij om hen geeft en als je je interesseert in wat hen bezighoudt. Ze merken het als je een passie hebt voor lesgeven en voor het vak dat je geeft. Bovenal merken ze het als je graag wilt dat ze slagen. Voor een goede motivatie is affiniteit dus belangrijk. Wat als de studenten die affiniteit niet voelen? Wij geven je tips:

Tips om studenten te motiveren:

  1. Maak een koppeling met de beroepspraktijk door praktijkvoorbeelden toe te voegen.
  2. Wees flexibel in je planning als studenten met vragen komen of een actueel onderwerp willen bespreken. Geef hen de ruimte!
  3. Gebruik variërende werkvormen zoals klassikaal een filmpje kijken, discussie voeren en daarna zelfstandig aan het werk.
  4. Geef studenten de ruimte om te reageren op het onderwerp. Zo zorg je ook voor een goede balans voor het zenden en ontvangen.
  5. Voeg een competitie-element toe aan opdrachten.

Andere dingen om bij stil te staan

Wat niet in dit rijtje voorkomt, maar wel belangrijk is en wat wij veel terug horen van studenten is om een methode of opdrachten te gebruiken die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Als je gebruik maakt van een methode is het slim om goed te kijken naar de visie achter de methode en of deze aansluit bij jullie school of opleiding. Naast het gebruiken van een methode of voor variatie zijn er genoeg activiteiten, musea en evenementen waar je met jouw studenten naar toe kan, waar ze veel van kunnen leren! In vier verschillende musea is een onderwijsprogramma speciaal voor mbo-studenten: van KIJKEN naar ZIEN. Aan de hand kunst leren studenten kritisch denken. Of probeer één van onze verdiepende PlusModules om een bepaald thema te behandelen.

 

, , ,