Topmenu

Tips van Romaissa

Tips van een jongerentrendwatcher

Als jongerentrendwatcher ben ik wekelijks bezig met jongeren en sta ik veel voor de klas om verschillende onderwerpen te bespreken. Zo houd ik panels waarbij ik door middel van stellingen een onderwerp bespreek met de jongeren. Daarnaast geef ik regelmatig gastlessen om te laten zien hoe je het beste uit jouw les én klas kan halen. Jongeren die normaal niet veel zeggen, durven bij mij in de klas te praten. Wil jij ook fijne gesprekken kunnen voeren in de klas en jouw studenten beter begrijpen? Ik deel mijn belangrijkste tips met jou!

  • Duik in de wereld van jouw jongeren

Zorg ervoor dat je alert en op de hoogte bent van wat er speelt. Duik in de jongerenwereld en vraag om uitleg als de jongeren iets bespreken waarvan je niet op de hoogte bent. Op deze manier sta je dicht bij ze en geef je ze het gevoel dat je ze begrijpt. Kijk bijvoorbeeld één keer in de week naar de trending pagina van YouTube, meestal zijn dat filmpjes waar jongeren het vaak over hebben. Dat kan of een clip van een bekende rapper zijn of bijvoorbeeld een viral filmpje van een bekende YouTuber.

  • Zorg voor een vertrouwde sfeer

Als je gevoelige onderwerpen bespreekt zijn vertrouwen en openheid belangrijk. Daarnaast is het van belang dat jij eerst jouw eigen visie en gevoel deelt. Start bijvoorbeeld met een voorbeeld vanuit je eigen ervaring en vraag daarna om de mening of verhalen van studenten. Het is essentieel dat jij jezelf kwetsbaar durft op te stellen tegenover je studenten als je dat ook van hun verwacht. De drempel wordt hierdoor alleen maar lager.

  • Laat zien dat jouw jongeren ertoe doen

Een effectieve les bestaat uit een balans tussen zelf aan het woord zijn en jouw studenten aan het woord laten. Ga flexibel je les in. Zijn jouw jongeren druk? Laat hen aan het woord en start het gesprek in de klas. Koppel het gesprek of de ervaringen met de lesstof. Laat wel je oordeel en eigen mening thuis en stel open vragen. Laat studenten praten, dan kom je tot de kern wat er eigenlijk speelt onder jongeren.

Dit zijn de dingen die ik altijd doe als ik voor een klas vol jongeren staan en die vaak leiden tot geweldige en openhartige gesprekken. Ik stel me open op en ben oprecht geïnteresseerd in hun verhalen. Dit zorgt voor een gesprek waarin de jongeren zich durven te uiten en waarin iedereen mee doet. Wil jij dat ik dit ook een keer doe met jouw studenten? Ik kom graag een keer bij je langs in de klas! mail naar redactie@codenamefuture.nl om een afspraak te maken.

, , ,