Afgelopen week hebben we in Nederland 4 en 5 mei gevierd. Deze dagen staan in het teken van de dodenherdenking van oorlogsslachtoffers en de bevrijding van Nederland van de Duitsers in 1945. Wij waren benieuwd of jongeren hier ook bij stilstaan en wat ze dan op deze dagen doen. Daarom zijn onze Young Reporters op pad gegaan om jongeren hierover te interviewen en hebben jongeren gestemd tijdens onze actualiteitsles!

Onze Young Reporters interviewden jongeren over vrijheid.

Tijdens de actualiteitsles konden jongeren een vrijheidswijzer invullen over welke vorm van vrijheid ze het meest belangrijk vinden. De vrijheidswijzer bestaat uit twaalf stellingen; drie over elke vorm van vrijheid die hieronder genoemd staan. De vrijheidswijzer is gemaakt in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voorbeelden van stellingen waren: “Ik heb liever een goed inkomen dan veel vrije tijd.” “Als je de wet hebt overtreden, mag je het land uitgezet worden.” “Als je een hekel hebt aan Mark Rutte, mag de politie je opsluiten.” “Mensen die in God geloven, moeten meer belasting betalen.”

Voor de meesten was dat vrijheid van godsdienst. Gevolgd door: vrij zijn van angst, vrijheid van meningsuiting en vrij zijn van gebrek.

De betekenis van vrijheid voor jongeren

Onze Young Reporters zijn ook de straat op gegaan om jongeren over vrijheid te interviewen. Want wat betekent vrijheid eigenlijk voor ze?

“Voor mij betekent vrijheid dat je vrij kan zijn in je eigen omgeving.”

“Ik denk dat het belangrijk is, vooral om je mening te uiten, en dat we blij moeten zijn dat we in Nederland mogen wonen.”

Rondom Bevrijdingsdag worden er natuurlijk ook verschillende evenementen gehouden zoals bevrijdingsfestivals. De jongeren die wij interviewden, doen daar niet echt iets mee.

“Ik vier het niet omdat ik er niet mee ben opgegroeid.”

Maar gelukkig hoeven we niet alleen op Bevrijdingsdag onze vrijheid te vieren. Nederland is een land waar iedereen lekker zichzelf kan zijn! Wij vroegen daarom ook aan de jongeren wie of wat hen vrij kan laten voelen.

“Een veilige omgeving, mensen waar je je fijn bij voelt.”

Gelukkig kunnen we ons vrij voelen in Nederland en dat al 77 jaar lang! Het blijft belangrijk dat we hier natuurlijk ook de komende jaren bij stil blijven staan, en dat we weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70.

Tekst: Marissa, Young Reporter