Onrust in Wit-Rusland. Nog steeds staat het nieuws er vol mee. Een jaar geleden begonnen in Wit-Rusland de protesten tegen president Loekasjenko. Als reactie daarop ging de overheid nóg strenger handhaven, voornamelijk tegen journalisten die kritiek uitten tegen het regime. In de week van 23 mei  werd zelfs een vliegtuig aan de grond gehaald om een journalist te kunnen arresteren. Ook jongeren in Wit-Rusland lopen de kans om vastgezet te worden wanneer zij kritiek uiten tegen het regime.

Hoe denken onze jongeren over dit soort acties rondom meningsuiting? En, moeten er zware straffen komen van de EU tegen Wit-Rusland? Dát vroegen wij onze jongeren tijdens onze actualiteitsles! En onze Young Reporters? Die gingen hierover in gesprek met verschillende jongeren!

75,6% van onze jongeren vindt dat de EU zware straffen tegen Wit-Rusland moet opleggen. Onze jongeren geven aan dat zij vinden dat de Europese landen voor elkaar op moeten komen, elkaar moeten helpen. Zeker in een situatie waarbij de mensen in een land dat zelf niet kunnen, zoals nu in Wit-Rusland.

“Ik heb het idee tot de EU echt staat voor vrijheid en in Wit-Rusland wordt dat niet toegepast. Dus Ik vind wel dat de EU daar iets tegen mag doen en een zware straf dat lijkt mij wel toepasselijk.”

Dat er een vliegverbod is ingesteld voor Wit-Rusland snapt 75,6% van onze jongeren wel. Maar of het dé oplossing is? Daar twijfelen onze jongeren over.

“Als ik naar het nieuws kijk van de afgelopen maanden dan ben ik het wel eens met het vliegverbod. Ik vind wel dat mensen die er echt heen moeten voor werk er wel heen moeten kunnen. Ik weet niet of ik het eens ben met het verbieden. Als je echt graag erheen wilt om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld familie) vind ik dat je dat mag doen.”

“Door dit vliegverbod wordt de vrijheid van burgers beperkt en ze hebben het al moeilijk.” 

In Nederland vinden we vrijheid van meningsuiting hartstikke belangrijk. Dit houdt in dat je hier vrij bent om te zeggen wat je vindt en wilt. Maar voelen onze jongeren dit ook echt zo? Voelen zij zich echt vrij om te zeggen wat zij willen? 92,7% van onze jongeren vindt van wel!

“Er is hier in Nederland geen regering die je daarvoor kan oppakken. Er zitten ook geen gevolgen aan gelukkig.”

En hoe zit dat dan met de persvrijheid in Nederland? Vinden onze jongeren dat er hier genoeg persvrijheid is? ‘Ja!’ vindt 86,6% van onze jongeren. Van posts op sociale media tot blogs op verschillende fora: onze jongeren komen op allerlei manieren in aanraking met nieuwsberichten, meningen en andere soorten informatie. Zelfs nepnieuws komen zij regelmatig tegen.

“Er is hier zat persvrijheid. Zoveel dat elke gek iets online kan posten en heel Nederland gelooft het, haha. Mensen beseffen zich hier niet altijd dat we door de persvrijheid wel even goed onze bronnen moeten nachecken, omdat het nieuws dus overal vandaan komt.”

 Wil jij ook graag een les over een actueel onderwerp? En houd jij van het gesprek in de klas? Dan zijn onze actualiteitslessen iets voor jou! Om de twee weken vind jij een nieuwe actualiteitsles in onze Teacher’s Tool. Benieuwd? Neem contact op met een van onze relatiemanagers!

Interviews: Young Reporters