Jongeren zitten met van alles en nog wat. Ze hebben bijvoorbeeld totaal geen idee hoe hun toekomst eruit gaat zien, maken zich zorgen over oorlog of durven ‘s avonds niet alleen over straat. Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit soort thema’s bespreekbaar kunt maken? Hoe kun je een veilig klassenklimaat creëren? Wij hebben 5 tips voor je opgesteld!

 • Persoonlijk contact.
  Door een student het gevoel te geven dat hij een student, een persoon, is en geen nummertje, voelt hij zich persoonlijk behandeld.
 • Laat een student zich gehoord en gezien voelen.
  Door een student aandacht te geven, naar hem te luisteren, hem zijn ei bij jou kwijt te kunnen laten, voelt hij zich gehoord en gezien. Dat geeft een veilig gevoel.
 • Benoem expliciet dat jij er voor een student bent.
  Iedere week een gesprek of eens in de zoveel tijd een 5-minutengesprekje is niet per se waar iedere student meteen behoefte aan heeft. Het helpt al als het voor studenten duidelijk is dat ze bij jou terecht kunnen als er iets is. Benoem dan ook expliciet: “Hé, stel er is iets, je kan altijd bij mij terecht.” Studenten zien je dan als aanspreekpunt, als veilige omgeving.
 • Leer jezelf aan te vragen wat de behoeften van jouw studenten zijn.
  Als jij weet wat jouw student wil en wat er speelt doordat jij voldoende incheckt, kun je hier makkelijker op inspelen. Is er meer aandacht nodig voor dit onderwerp? Bespreek met je student(en) hoe jullie verdergaan.
 • Lees je in over bepaalde thema’s, zo kun je je inleven in je studenten.
  Probeer open minded te blijven. Zo voelt jouw student alle ruimte. Let op! Bedenk of jouw persoonlijke mening een meerwaarde heeft voor de student op dat moment.

Meer weten over deze tips? Neem contact met ons op!