Actualiteitsles aanvragen

Wil jij een leuke variatie op je lessen? Een les over een actueel onderwerp? Dat kan met onze actualiteitslessen! De actualiteitsles is een maandelijkse les die gaat over een onderwerp dat die week trending was. Een onderwerp dat besproken moét worden. Denk bijvoorbeeld aan de Tweede Kamerverkiezingen, Keti Koti, Prinsjesdag met een demissionair kabinet of de situatie tussen Israël en Palestina.

Ons jongerenteam, de Young Reporters, onderzoekt wat jongeren NU bezighoudt. Juist over die onderwerpen gaan de actualiteitslessen! Samen met de Young Reporters maken wij iedere maand een les over een onderwerp dat NU speelt onder jongeren. Benieuwd naar hoe jongeren over deze trending topics denken? Check dan onze blogs over de actualiteitslessen!

Wil jij ook deelnemen aan de actualiteitslessen? Vul dan het formulier in!

De actualiteitsles… Wat kun je onder andere verwachten?

De actualiteitsles – #Tweede Kamerverkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur! Na maanden met een demissionair kabinet is het tijd voor verandering. Op 22 november zal Nederland weer massaal naar de stembussen gaan. Maar politiek en de verkiezingen, hoe zit dat eigenlijk bij jongeren? Je checkt ’t met onze nieuwe actualiteitsles: #Tweede Kamerverkiezingen!

Het Nederlandse parlement, hoe werkt dat eigenlijk? Waarom is stemmen belangrijk? Wat wordt er in de media gezegd over de verkiezingen? En hoe weet je wat je politieke voorkeur is en welke partij het best bij je past? Dát en meer staat centraal tijdens de actualiteitsles #Tweede Kamerverkiezingen!

De actualiteitsles bestaat uit:

 • Een kant-en-klare digibordles
 • Interactieve stellingen
 • Een lesdoorloop
 • Extra verdieping met de verwerkingsopdracht, óók in te zetten bij Nederlands!

 

De actualiteitsles – #Israel en Palestina

Het recente nieuws omtrent het conflict tussen Israël en Palestina is het onderwerp van gesprek op dit moment. Wij erkennen het belang van dit onderwerp, maar gezien de gevoelige en complexe aard van dit onderwerp hebben wij ervoor gekozen om het anders aan te pakken dan de normale ‘actualiteitsles’ die jullie van ons gewend zijn. Dit complexe onderwerp is van veel kanten te belichten en we willen het niet tekortdoen door een korte actualiteitsles daarover te maken.

Wij begrijpen natuurlijk dat jij dit onderwerp in je klas wil bespreken. Als docent weet jij het beste welk deel van deze complexe kwestie aansluit bij jouw studenten. Daarom hebben wij ervoor gekozen om jou handvatten en tips te geven om het gesprek in de klas aan te gaan.

De actualiteitsles – #Marokko

De aardbevingen in Marokko: op dit moment het gesprek van de dag. Ook onder jongeren. Wat is er op dit moment precies aan de hand? Welke initiatieven worden nu ondernomen? En hoe denken jouw studenten over de initiatieven, hulpverlening en vakantievierende mensen in Marokko? Je bespreekt ‘t met onze kant-en-klare actualiteitsles! 

De actualiteitsles bestaat uit:

 • Een kant-en-klare digibordles
 • Interactieve stellingen
 • Een lesdoorloop

 

De actualiteitsles – #Prinsjesdag

In deze tijd van politieke onzekerheid is het belangrijker dan ooit om onze jongeren te informeren over de werking van onze regering. Op Prinsjesdag presenteert onze minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Maar dit jaar hebben we een demissionair kabinet, dus hoe zit dat?

Met onze kant-en-klare actualiteitsles geef je jouw studenten kennis over Prinsjesdag en de werking ervan én krijg jij inzicht in hun belevingswereld.

De actualiteitsles bestaat uit:

 • Een kant-en-klare digibordles
 • Interactieve stellingen
 • Een lesdoorloop

 

De actualiteitsles – #Keti Koti

Wist je dat… van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden plaatsvindt? Slavernij is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis, een geschiedenis die door velen wordt gedeeld, en die vandaag de dag nog steeds doorwerkt. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als ongelijkheid, discriminatie en racisme. Tijd om hier het gesprek met jouw studenten over aan te gaan. Op zoek naar handvatten voor dit gesprek? Onze spiksplinternieuwe actualiteitsles #Keti Koti helpt je erbij!

In deze actualiteitsles #Keti Koti staat het slavernijverleden en hoe dit nu nog doorwerkt in de maatschappij centraal. Ook de thema’s mensenrechten, vrijheid, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid komen aan bod. Tijdens de les staan jongeren stil bij vragen als:

 • Wat is Keti Koti en waarom wordt het gevierd?
 • Wat is het slavernijverleden precies?
 • Welke rol speelde Nederland in de Trans-Atlantische slavernij?
 • Hoe speelt het slavernijverleden vandaag de dag nog een negatieve rol in het leven mensen?

Ook gaan zij hierover met elkaar in gesprek.

Deze les bestaat uit:

 • Een kant-en-klare digibordles;
 • Interactieve stellingen waarmee je het gesprek in de klas start;
 • Een lesdoorloop met daarin uitleg en achtergrondinformatie over de les;
 • Tips en inspiratie om het thema verder te behandelen.

*Deze actualiteitsles is mede tot stand gekomen dankzij Cees Luckhardt (mboRijnland), Kareshma Bhoewar (Zadkine Rotterdam) en Dwight Ritfeld (Zadkine Rotterdam).