Jongeren & AI: Inspiratie voor jouw lessen

AI op school - lessen over AI - voortgezet onderwijs - mbo - Codename Future

Jongeren en AI: ze komen regelmatig met elkaar in aanraking via onder andere social media, chatbots, werk én school. Hoe kun je hier als docent mee omgaan? Met welke input kun je jouw leerlingen info én tips rondom AI meegeven? En hoe denken jongeren zelf eigenlijk over een maatschappij en toekomst met AI?

We helpen je graag op weg met onze lessen voor het voortgezet onderwijs en het mbo, en met dé gratis Jongerenspecial, helemaal in het teken van jongeren en AI!

“Als je My AI op Snapchat appt, spuugt ‘ie er gewoon allemaal zinnen uit.”  

Liam, leerling Grafisch Lyceum Rotterdam, vmbo

6 laptops op tafel met handen erop van bovenaf gezien

Uitgeverij en social enterprise Codename Future toont een sterke toewijding aan het voorbereiden van jongeren op een AI-gedreven samenleving. Door praktische modules en actuele thema’s te integreren, slagen ze erin relevante en boeiende lesmaterialen te bieden die resoneren met jongeren. Hun aanpak van leren door te doen, ondersteund door real-time data en jongerenperspectieven, zorgt voor betekenisvol onderwijs.

Met een sterk accent op zowel de technische als de sociale impact van AI, bevorderen ze een gebalanceerde en kritische kijk op technologie.

Juryrapport AI Awards 2023

Duobeeld: cover van de AI-uitgave #destemvanjongeren: twee meisjes en een robot op een bankje, kijken naar hun telefoon, en een foto van een prijsbeker met AI erop - AI Awards 2023 -

AI-les voor het voortgezet onderwijs

#Mijn chatbot en ik

Hoe werken chatbots? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe gebruik je ChatGPT of andere AI-bots op een nuttige manier?  Die vragen staan centraal in onze genomineerde lesmodule #Mijn chatbot en ik, onderdeel van onze mini lessenserie voor het voortgezet onderwijs.

De module is onderdeel van ons burgerschapsaanbod SKILL your future

  • Kant-en-klare les
  • Gesprek in de klas
  • Thema AI, passend bij de belevingswereld
  • Digitaal Burgerschap & Technologie 

Probeer de mini lessenserie uit voor €7,50. Na aanmelden kun je direct aan de slag met #Mijn chatbot en ik en de andere twee modules! 

‘Als docent wil je iets met het onderwerp AI, ik stoeide met hoe. Toen ik de module #Mijn chatbot en ik zag was het een mooi antwoord op mijn vraag. Ik had dit niet zelf kunnen bedenken’.

docent Comenius Esdoorn, over SKILL your future

Meisje achter haar laptop tegen een AI-achtgrond

AI-les voor het mbo

Wat is AI? Hoe wordt artificiële of kunstmatige intelligentie gebruikt? Welke voor- en nadelen zijn er? En hoe kun je AI inzetten in je werk en dagelijks leven? Dát en meer bespreek je met onze gratis les #AI: vriend of vijand voor het mbo. De les is:

  • Kant-en-klaar;
  • Passend bij de belevingswereld van jongeren;
  • Te vinden in onze online leeromgeving.

“Ik denk dat als het later in de toekomst ook écht zo ver komt, we daar wat meer lessen over zouden moeten krijgen. Je gaat natuurlijk niet uit jezelf weten hoe je om moet gaan met allerlei verschillende soorten technologie of robots.”– Anas, student Retail, MBO College Noord

De methode Nederlands Taal van je leven bevat modules zoals #Robotisering en #AI: vriend of vijand? Deze lessen dagen studenten uit om na te denken over hun toekomst met nieuwe ontwikkelingen als AI. Studenten onderzoeken de voor- en nadelen van AI voor het eigen beroep, en kunnen deze na afloop van de les presenteren inclusief de door hunzelf gevormde en onderbouwde mening hierover.

Meer lessen over nieuwe technologieën zijn te vinden in onze loopbaanmethode Skills voor je loopbaan, en onze burgerschapsmethode Burgerschap [AAN].

Maak gratis kennis met onze nieuwste module #AI: vriend of vijand?

Vraag toegang aan tot de online leeromgeving en neem een kijkje!

Vijf boeken over jongeren van uitgeverij Codename Future

Special #destemvanjongeren, thema AI: jouw inspiratie op het gebied van jongeren en AI!

Van snel research kunnen doen voor een schoolopdracht met behulp van ChatGPT tot aan robotisering in het werkveld: AI is overal. AI is de toekomst, toch? De toekomst, hoe gaat die er eigenlijk uitzien voor de jongeren? 

“Alles kan tegenwoordig zo goed gemonteerd worden, dat het echt lijkt, terwijl het eigenlijk gewoon fake news is.”

Jongen gemaakt met AI, in straat in Den Haag

Ons jongerenteam, de Young Reporters, ging in gesprek over AI met jongeren door het hele land. Hoe denken zij over AI? Hoe zien zij  de toekomst? Wat hebben zij hierin nodig? Dié input, die hebben zij gebundeld in deze nieuwste uitgave van de jongerenspecial #destemvanjongeren, met thema’s als: 

  • AI als hulp voor school; 
  • De impact van AI op je (sociale) leven; 
  • Het gevaar rondom fake news; 
  • Omgaan met AI, hoe dan? 

 “AI gaat nooit invloed hebben op het maken van vrienden. Het is geen mens van vlees en bloed!” 

Ook vind je allerlei tips en tools die jij kunt gebruiken om het gesprek met jouw jongeren aan te gaan én om hen te helpen bij hun digitale vaardigheden. Want graag of niet, AI en robotisering gaan een grote rol in hun leven spelen. Omdat de input is opgehaald door leeftijdgenoten, slaan de tips vast en zeker aan in jouw klas!  

Meisje met AR-bril wijzend naar rechts met laptop op school in de toekomst
Jongeren op een bankje kijkend naar hun telefoons met gele AI-robot ernaast

De jongerenspecial is er voor het vo (voortgezet onderwijs) en het mbo, en wordt kosteloos toegestuurd. Wil je een extra exemplaar voor je collega? Laat het ons weten!

Codename Future finalist AI Awards 2023 | Education

We zijn trots op onze finaleplaats bij de AI Awards 2023 in de categorie Education! Volgens de jury behoort Codename Future tot de allerbeste opleiders op het gebied van AI. Juryleden ChatGPT en Google Bard hebben samen met initiatiefnemer Hans Schuurmans drie finalisten gekozen in AI-educatie: Martijn Spekman/Codename Future, Tom Bos/SkillsTown en Martijn Steffers/ Computrain. De awards zijn een opsteker voor AI-initiatieven en individuen die zich inzetten voor het toegankelijker maken en beter begrijpen van AI. We feliciteren winnaar SkillsTown van harte met de award!

AI in het onderwijs

AI in het onderwijs: geavanceerde AI-chatbots zoals ChatGPT schrijven bijna niet van menselijk te onderscheiden teksten. Dit heeft impact op het onderwijs: het beïnvloed de manier waarop docenten lesgeven. Lesmethoden en de beoordeling van studentenkennis en -inzicht wordt aangepast aan de nieuwe technologieën.

Mogelijkheden van AI op school

    Codename Future onderzoekt de vraag of er alternatieve toetsvormen zijn, waarbij de les een inspiratiebron is voor studenten. De lessen kunnen ook een discussiestarter zijn voor studenten, en een hulpmiddel voor docenten bij voorbereiding van onderwijsactiviteiten. Hierbij kun je denken aan:

      • Infographics, posterpresentaties, video’s.
      • Websites zoals codename.online voor kant-en-klare lessen met een afsluitende challenge.
      • Websites zoals codenamefuture.nl voor inspiratie en tools.

    Het gevaar van de voorbereidingstijd van lessen willen verkorten met AI-tools is dat de inhoud niet matcht met het curriculum. Hier hebben wij als uitgeverij over nagedacht! Je vindt praktische tools en actuele onderwerpen in al onze lesmethoden: Skills voor je loopbaan, Burgerschap [AAN]. en Taal van je leven voor het mbo, en  SKILL your future voor het voortgezet onderwijs (vo).

    Verantwoord gebruik AI op school

    Uitgeverij en social enterprise Codename Future wil docenten uit het voortgezet onderwijs en het mbo helpen hun leerlingen en studenten alles te leren over beperkingen, voordelen en vooroordelen van AI.

    • Wat zijn de mogelijkheden van AI?
    • Hoe kun je AI-antwoorden kritisch beoordelen?
    • Hoe maak je gebruik van meerdere bronnen en specifieke vervolgvragen?

    Begeleiding bij het schrijfproces blijft van groot belang. Het belang zit in meerdere fasen voor ontwikkeling van schrijfvaardigheden. Als uitgeverij helpen wij docenten met hun verantwoordelijke taak om studenten te begeleiden. We geven docenten hulpmiddelen om studenten de beperkingen, oordelen en mogelijke vooroordelen van AI te begrijpen, en ze te leren kijken naar de inhoud van AI-antwoorden.

    Studenten leren onder andere om verschillende bronnen te raadplegen en specifieke vervolgvragen te stellen om de kwaliteit van AI-antwoorden te verifiëren. Gebruik AI als ChatGPT voor meer interactie, en als inspiratiebron, zet AI in voor live debatten tijdens colleges, en gebruik AI als brainstormhulp voor schrijfopdrachten. Voor een interactieve leerervaring kun je studenten hun teksten door programma’s als ChatGPT laten nakijken en verbeteren, waarbij ze tegelijkertijd prompt engineering oefenen.

    Ter inspiratie tipt Codename Future de kennissessie AI-wijsheid in het onderwijs: do’s en don’ts met generatieve AI. Tijdens deze sessie krijgen onderwijsprofessionals concrete kennis, tips en inspiratie om in de les met AI-wijsheid en generatieve AI aan de slag te gaan. Experts Paulo Moekotte, Mireille Boetje, Karen Wiegmink-Oliehoek en Thijmen ‘Chatten met Napoleon’ Sprakel komen aan het woord over de creatieve mogelijkheden van generatieve AI in het onderwijs.