28 maart was het zo ver: onze webinars over jongeren en geldzaken! Inspirerende webinars vol open gesprekken met jongeren over geldzaken. Vinden jongeren dat zij goed met geld kunnen omgaan? Lukt het hen om te sparen en hun eigen geld goed te beheren? Weten zij waar zij terecht kunnen als ze in de schulden zitten? Wat willen zij nou eigenlijk allemaal weten? En hoe kan school hier iets in betekenen? Dát en meer besprak jongerencoach Esther van Breukelen met Young Reporters Skye, Nabil en Mariam én met Sasja van der Knoop van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De uitkomsten, die delen we hier graag met je!

Jongeren aan jongeren: omgaan met geld, hoe dan?

“Ik geef mijn geld wel vaak uit aan onzin. Vooral aan kleren en schoenen.”- Skye, student Marketing en Communicatie

Tijdens het studentenwebinar ontstond een open gesprek waarin Skye, Nabil en Mariam hun ervaringen met geldzaken deelden én waarin deelnemende studenten ook hun stem lieten horen. Conclusie: omgaan met geld lukt soms wel, maar ook écht niet altijd. En, het geld gaat ook zeker niet altijd naar dingen die zij écht nodig hebben…

“Ik koop wel vaak random dingen. Zeker als ik zie dat iets met korting is.”- Mariam, student Management Assistent

Als jongeren elkaar tips konden geven over omgaan met geld, wat zou dat dan zijn? Nou, daar wisten Skye, Nabil en Mariam wel een antwoord op. De tips die zij andere jongeren geven:

 

  • Verzamel je bonnen
    Ook al is het voor kleine dingen. Als je ze allemaal verzamelt, heb je een heel stapeltje, dan besef je hoeveel je koopt.
  • Maak een lijstje: wat zijn je inkomsten en uitgaven?
    Denk goed na. Waar gaat je geld naar uit? Heb je dat echt nodig? Misschien zit er wel een abonnement bij dat je niet nodig hebt of niet gebruikt. Als je dat inzicht hebt, kun je ook gaan besparen!
  • Open verschillende spaarrekeningen
    Als je verschillende spaarrekeningen opent, kun je bewust gaan sparen. Bijvoorbeeld eentje voor de korte termijn en eentje voor de lange termijn. Op die rekeningen kun je dan geld apart zetten, dan weet je zeker dat je altijd geld achter de hand hebt. Je weet maar nooit wat er gebeurt, of wanneer je écht geld nodig hebt.
  • Bekijk in je Bankieren App het kopje ‘overzicht’
    Hierin zie je een overzicht van waar je geld eigenlijk allemaal heen gaat. Bijvoorbeeld naar boodschappen of misschien juist naar je verzekeringen. Als je dit overzicht regelmatig checkt, krijg je een goed inzicht in je in- en uitgaven.
  • Maak spaardoelen in je Bankieren App
    In je Bankieren App kun je spaarpotjes aanmaken en daar concrete spaardoelen aan koppelen. Bijvoorbeeld als je op vakantie wil en daar een bepaald bedrag voor nodig hebt! Als je een duidelijk spaardoel hebt, kun je daar ook naar gaan sparen.

Jongeren aan docenten: info over geldzaken, hoe dan?


“Vroeger had ik schulden bij klasgenoten. Dan had ik geen geld bij me, en dan betaalden zij steeds voor mij. Ook heb ik mijn schoolkosten die ik moet betalen. Ik weet niet echt waar ik terecht kan als ik in de schulden zit eigenlijk.”- Nabil, student Bedrijfsadministratie


Tijdens de open gesprekken in het docentenwebinar kwam al snel naar voren dat de Young Reporters over geldzaken hebben geleerd van zichzelf of van een van hun ouders, dat zij niet echt weten waar zij terecht kunnen met vragen over geldzaken én dat zij vinden dat school hen hierin best wat meer mag ondersteunen.

“Ik zou wel willen leren hoe alles werkt, wat je moet doen, en hoe je bijvoorbeeld geld terugkrijgt. Ik wil gewoon weten hoe en wat, anders moet ik het zelf maar uitzoeken.”- Skye, student Marketing en Communicatie

Maar hoe kun je dat als docent volgens jongeren dan het best kunt aanpakken? Nou, zo:

  • Zorg voor interactieve werkvormen
    Zenden, zenden, zenden, dat is echt een no go. Jongeren hebben veel meer de voorkeur voor interactieve werkvormen. Denk bijvoorbeeld aan:
     – Quizzen, kennisvragen
     – Stellingen 
     – Gesprek in de klas
     – Praktische opdrachten, bijvoorbeeld direct aan de slag met budgetteren/spaardoelen/belastingaangifte
  • Deel persoonlijke ervaringen
    Wil je de aandacht van jongeren trekken? Hen meenemen in het verhaal en hen triggeren? Deel dan persoonlijke ervaringen, voorbeelden en/of situatieschetsen: die spreken tot de verbeelding.
  • Ben jij SLB’er? Ga in gesprek!
    Vraag niet alleen over hoe het op school gaat of thuis, maar doe ook eens iets met je klas over geld, iets kleins en leuks. Dat mag best een les met iedereen zijn.
  • Geef informatie
    Wat is het? Hoe werkt het? Waar kun je terecht? Op die vragen willen jongeren antwoorden. Ze willen weten hoe het zit.
  • Organiseer een gastles
    Nodig iemand uit het werkveld uit, die heeft er echt ervaring ermee. Die gastdocent kan goede voorbeelden uit de praktijk geven, waardoor de les meteen lekker anders is. Zo’n interactieve gastles, die geeft studenten al gauw nieuwe inzichten en inspiratie. Juist die verhalen maken impact en triggeren jongeren.

Sasja van der Knoop: dit doen wij aan financiële educatie bij de Nederlandse Vereniging van Banken!


Gast Sasja van der Knoop, beleidsadviseur financiële educatie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), deelde haar visie op financiële educatie en haar lestip voor docenten. Zo is het doel van de NVB namelijk om zoveel mogelijk jongeren voor hun 18e te bereiken, zodat zij hen kunnen helpen om op tijd financieel bewust te worden.

“Er is zoveel in de financiële wereld, dat het overzicht soms kwijt is. Goed om er dus lessen over te geven!”- Sasja van der Knoop, Nederlandse Vereniging van Banken

Om dat doel te bereiken organiseert de NVB van alles, van kosteloze kant-en-klare lessen(series) tot aan gastlessen. Alles voor die financiële bewustwording! Dit jaar staat bijvoorbeeld de gastles Bank voor de klas centraal. Wat je van deze gastles kunt verwachten?

  • Expert uit de bankwereld
  • Interactieve les
  • Thema’s als: wat doet een bank? Wat zijn geldezels? Hoe zit het met schulden?
  • Quiz met onder andere stellingen
  • Gesprek in de klas
  • Tips waar jongeren terecht kunnen

Aan de slag met deze gastles? Vraag ‘m hier aan!

Ga direct aan de slag met financiële educatie!

Wil je meer met dit onderwerp in jouw klas? Op zoek naar lesmateriaal rondom financiële educatie? Speciaal voor jou hebben we ons aanbod rondom financiële educatie op een rijtje gezet. Van kant-en-klare lessen tot aan gastlessen. Kun je direct mee aan de slag!

Heb je verder nog vragen? Input nodig? Even sparren? Neem dan contact met ons op! [email protected]