Je hebt er vast wel over gehoord: de Klimaattop. Deze vond afgelopen november plaats in Glasgow. De klimaatverandering: veel in het nieuws was het zeker, maar is het ook echt een onderwerp waar jongeren zich mee bezighouden? En wat vinden zij daar dan van? Wij gingen de straat op om jongeren over dit onderwerp te interviewen! 

“Bedrijven die niet bewust bezig zijn met milieu, moeten de grootste maatregelen nemen om klimaatverandering tegen te gaan.” 

Tijdens de interviews kwam vaak naar voren dat bedrijven die veel rook uitstoten, zoals fabrieken, meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Deze rook is namelijk erg vervuilend en super slecht voor het milieu! Een aantal jongeren geeft ook aan dat ze gestrest raken als ze nadenken over klimaatverandering. Dat laat weer extra zien dat jongeren dit een belangrijk onderwerp vinden! 

“Ik denk dat iedereen verantwoordelijkheid heeft. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar die van iedereen die op de aarde leeft.” 

Veel jongeren geven ook aan dat ze zich verantwoordelijk voelen voor de klimaatverandering. Ze voelen zich zo omdat ze nú leven en daardoor kunnen meehelpen aan een beter milieu! Zij kunnen dit nu veranderen voor de mensen die later met dit probleem te maken krijgen en daarom voelen ze die verantwoordelijkheid zo erg.  

Opvallend: de meisjes die wij spraken zijn over het algemeen meer met klimaatverandering bezig dan jongens. Onze eigen jongens houden zich namelijk met andere onderwerpen bezig; zij vinden klimaatverandering maar saai. “Gaat het nou weer over klimaatverandering?” De meisjes denken hier anders over: “Ik vind klimaatverandering een belangrijk onderwerp.” Ook zetten zij zich er echt voor in en sommigen zijn zelfs naar demonstraties geweest! 

Het blijft natuurlijk wel iets waar we nog lang mee te maken zullen hebben. Uiteindelijk moeten we er toch samen voor zorgen dat klimaatverandering wordt tegengegaan! 

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70. 

Interviews: Young Reporters 

Tekst: Marissa, Young Reporter