Een speler uit de Eredivisie werd ervan verdacht dit seizoen een gele kaart te hebben uitgelokt, zodat hij of anderen hier geld mee konden verdienen op de gokmarkt. Dit wordt matchfixing genoemd. Wat vinden jongeren daar eigenlijk van? En hoe staan ze tegenover gokken? Dát zochten we uit tijdens onze actualiteitsles.

Spelen jongeren weleens online gok- of kansspelen? 80% van onze jongeren doet niet aan online gokken. 20% doet daar dus wel aan, en die gokt dan op sportwedstrijden.

‘Ik doe soms weleens mee met de toto, daar kan je gokken op welk voetbalteam de wedstrijd gaat winnen en ook met hoeveel punten die dan gaat winnen.’

Weten onze jongeren wat de risico’s zijn van die online gok- en kansspelen? 80% weet het wel. Wat zijn die risico’s dan volgens hen? Een van onze jongeren zegt:

‘Ik denk dat er waarschijnlijk een risico voor verslaving is. En door die verslaving kan je misschien in de schulden komen.’

Wij vroegen de jongeren ook: Als jij sporter of scheidsrechter was, zou jij dan meedoen met matchfixing? 65% zou dat nooit doen. Waarom niet?

‘Nee zou ik niet doen. Het maakt voetballen en ook het gokken er een stuk minder leuk op.’

Of de sporters of scheidsrechters gediskwalificeerd moeten worden voor matchfixing? 76% vindt van wel! Waarom: Dat vertelt een van onze jongeren:

‘Ik vind wel dat ze daarvoor gediskwalificeerd moeten worden. Want het kan ervoor zorgen dat de wedstrijd gemanipuleerd wordt en het is een strafbaar feit.’

Interviews: Young Reporters