De afgelopen maand stond de actualiteitsles in het teken van Prinsjesdag. Die verliep natuurlijk anders dan normaal door corona, maar dit jaar miste er óók nog eens een kabinet. Waren onze studenten van plan om naar de Troonrede luisteren? Wat weten onze studenten eigenlijk over Prinsjesdag? En, interesseert het ze wel? Studenten hebben hun stem laten horen tijdens onze actualiteitsles en onze Young Reporters gingen de straat op om jongeren hierover te interviewen.

Prinsjesdag dus, is deze dag eigenlijk wel nodig? 60% van onze jongeren vindt Prinsjesdag overbodig. Waarom?

“Ik vind Prinsjesdag overbodig, omdat het ook allemaal prima via een persconferentie verteld kan worden. Ik vind het onnodig dat er een hele dag voor is.”

De meerderheid van onze jongeren vindt Prinsjesdag dus overbodig, maar vinden zij het dan wel interessant om te weten wat de plannen van het kabinet zijn? 63% vindt van wel. Toch was 80% van de studenten niet van plan naar de Troonrede te gaan luisteren. Hoe zit dat?

“Ik ga niet naar de troonrede luisteren, omdat het best wel lang duurt en omdat je achteraf kan lezen wat er gezegd is. Als het echt belangrijk is kom ik het vast wel ergens tegen.”

Tijdens de Troonrede worden de nieuwe plannen van het, dit jaar demissionaire, kabinet gepresenteerd. Zo willen zij bijvoorbeeld meer geld uitgeven aan onder andere het klimaat en aan criminaliteit. 72% van onze jongeren vindt het goed dat er meer geld gaat naar het bestrijden van criminaliteit; 68% vindt het goed dat er meer geld gaat naar het klimaat. Waarom?

“Ik merk in mijn omgeving dat er wel steeds meer criminaliteit plaats vindt. Ook merk ik dat er vaker natuurrampen zijn. Ik maak mij daar wel zorgen om dus ik vind het goed dat daar meer geld naartoe gaat!”

Benieuwd naar hoe jouw studenten over dit onderwerp denken? Start het gesprek in de klas met deze actualiteitsles. Meer weten? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar 070 302 47 70.

Interviews: Young Reporters