Het kabinet is gevallen, en dat is iets wat niet vaak gebeurt. Wat vonden jouw studenten van deze gebeurtenis? En zijn ze het ermee eens? Wij kwamen daar achter met de afgelopen actualiteitsles! En de Young Reporters, die vroegen waaróm onze jongeren zo denken.

Vinden onze jongeren dit onderwerp eigenlijk wel interessant? 65% vindt de val van het kabinet een interessant onderwerp. Waarom?

‘Ik vind het wel een interessant onderwerp! Omdat het best wel belangrijk is. Ik vind het niet onterecht dat het kabinet is gevallen, maar ik vind het ook niet nodig.’

Deze persoon vond het niet per se nodig dat het kabinet is gevallen, maar wat vinden de andere jongeren er nou van? Circa 50% zou het normaal wel goed gevonden hebben, maar vindt het nu tijdens de coronacrisis niet handig.

‘Ik denk wel dat het goed is, omdat ze nu tenminste verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Aan de andere kant vind ik het ook nogal vaag omdat ze er nog steeds zitten tot de volgende verkiezingen volgens mij, dus ik vind het ook een beetje onduidelijk.’

Hebben de jongeren nu nog wel vertrouwen in de premier en in de ministers? 60% heeft er nog wel vertrouwen in. Waarom? Dat vertelt een van de jongeren:

‘Ik heb altijd wel vertrouwen in Rutte, ik denk dat het een goeie man is met de juiste normen en waarden. Ik vind het altijd zielig dat er zo veel mensen op hem haten.”

Veel jongeren hebben er dus nog wel vertrouwen in, maar vinden ze dan ook dat deze ministers in maart weer gekozen moet worden? 60% vindt van niet. Zij zeggen dat er in maart andere ministers gekozen moeten worden. Waarom? Dat vertelt een van de jongeren:

‘Ik denk wel dat er nieuwe ministers moeten komen, misschien iemand meer links zodat er wat meer aan het milieu en de klimaatverandering gebeurt.’

Om dit te laten gebeuren moet er natuurlijk wel gestemd worden! Maar wie gaan er eigenlijk stemmen? Van de jongeren die mogen stemmen weet 60% zeker dat ze dit jaar gaan stemmen!

‘Dit is het eerste jaar dat ik mag stemmen en ik ga daar zeker gebruik van maken! Ook omdat ik het belangrijk vind om mijn stemrecht te gebruiken! Omdat we dat niet voor niks hebben.’

Door de val van het kabinet en de coronacrisis zijn de aankomende verkiezingen belangrijker dan normaal. Tenminste, dat vindt 65% van de jongeren. En een van die jongeren vertelt waarom:

‘Ik denk zeker dat het belangrijker is dan normaal, maar dat komt meer door de corona crisis! Ik wil wel iemand die goeie keuzes maakt en niet iemand die het niet serieus neemt en zorgt voor meer doden.’

Interviews: Young Reporters