Afgelopen oud en nieuw was natuurlijk een beetje vreemd. Dit jaar gold er namelijk een vuurwerk-verbod. Hoe gingen jongeren daarmee om? En waren zij het eens met het vuurwerkverbod?

‘Anders dan normaal’, dat is hoe oud en nieuw dit jaar beschreven werd. Maar gingen de jongeren het ook echt anders vieren? 45% van de jongeren zegt dat ze de maatregelen niet helemaal zullen overtreden, maar dat ze zich er ook niet helemaal aan zullen houden. Ze gaan er “creatief” mee om. Een van de jongeren die het wel anders viert dan normaal zegt het volgende:

‘Normaal zou ik naar een feest gaan of met veel vrienden samen zijn. Nu ben ik met 3 vrienden samen thuis. Ook doe ik soms wel aan vuurwerk afsteken, maar dat gaat dit jaar niet gebeuren.’

Of je het er nou eens mee bent of niet, het vuurwerkverbod was een feit. Maar hoeveel jongeren waren het er nou eigenlijk niet mee eens? Bijna 50% van de jongeren vond het vuurwerkverbod onzin en was liever knallend het nieuwe jaar in gegaan. Een van de jongeren die het er niet mee eens is vindt:

‘Als je vuurwerk gaat afschaffen dan gaan heel veel mensen het alsnog doen en loopt het waarschijnlijk nog erger uit de hand. Mensen gaan uit protest dingen vernielen, dus dan kunnen ze het beter wel door laten gaan.’

Als je als echte vuurwerk-liefhebber geen vuurwerk in Nederland mag halen, dan haal je het ergens anders! Maar hoeveel jongeren doen dat nou echt? Bijna 30% van de jongeren is van plan om vuurwerk ergens anders te halen. Een meerderheid vindt het dus onzin. Iemand die het onzin vindt zegt:

‘Je helpt er niemand mee als je gewoon tegen de regels in gaat. Ik ga dit jaar geen illegaal vuurwerk halen uit respect voor de zorg. Ik hoop dat meer mensen dat doen!’

Maar hoe erg vinden onze jongeren het eigenlijk om geen vuurwerk af te steken? Vinden ze het erger dan hun familie niet zien? Nee, zegt 80% van de jongeren. Dat dan ook weer niet. Waarom?

‘ Ik vind het belangrijk dat ik mijn familie zie. Vuurwerk zorgt niet voor mooie herinneringen, familie wel.’

Is een boete en een strafblad voldoende om vuurwerkliefhebbers tegen te houden? Die vraag zorgde voor veel twijfel. Wat denken de jongeren? 65% denkt dat het niet genoeg gaat zijn: vuurwerkliefhebbers laten zich door niemand tegenhouden.

‘Ik denk niet dat het helpt. Want je kan heel lastig controleren of iemand vuurwerk afsteekt, omdat je gewoon weg kan rennen en kan zeggen dat je het niet hebt gedaan.’

Interviews: Young Reporters