PlusModule Snel Verdiend

Wil jij jouw studenten bewust met geld leren omgaan? Dan hebben wij een leuke PlusModule voor jou: Snel Verdiend. Snel Verdiend leert jongeren op een praktische en actieve manier omgaan met geld. Zij leren hun financiële verantwoordelijkheden en worden gestimuleerd om een financieel plan te maken voor de toekomst. Snel Verdiend zorgt voor zelfredzame jongeren die minder vaak in financiële problemen terechtkomen.

Wij hebben de drie lessen van Snel Verdiend voor het mbo in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ontwikkeld. In samenwerking met de NVB hebben wij al eerder lesmateriaal over financiën gemaakt voor het voortgezet onderwijs. Snel Verdiend is speciaal ontwikkeld voor het mbo, omdat van deze jongeren wordt verwacht dat zij eerder financieel zelfstandig zijn dan hun leeftijdsgenoten.

Wie zichzelf op financieel gebied goed weet te redden, heeft meer vrijheid en autonomie om eigen keuzes te maken“.

Even nieuwe schoenen kopen en toch ook maar die jas die zo mooi in de etalage hangt? De verleiding om spullen te kopen is groot, zeker bij jongeren. Niet alleen kennis, maar vooral ook de houding en bewustwording rondom geld zijn hier belangrijk. In de lessen leren jongeren op welke manier zij makkelijk aan inkomsten kunnen komen en hoe ze op een slimme en veilige manier geld kunnen uitgeven. Dat is Snel Verdiend!

Inhoud

Snel Verdiend bestaat uit een werkboek en digibordlessen die te vinden zijn in de onze digitale omgeving, de Teacher’s Tool. De docent ontvangt hiervoor inloggegevens. De lessen zijn voor alle niveaus op het mbo.

Les 1 – Mijn Geld

Hoe kom je aan geld? Daar gaat deze les over! Studenten volgen een aantal stappen om aan inkomsten te komen en om zo een gezonde financiële situatie op te kunnen bouwen. Een eerste stap is een balans opmaken, daarna kijken zij naar belasting, toeslagen, studiefinanciering, etc.

Les 2 – Besparen door slimme en veilige keuzes

Geld besparen? Door slimme en veilige keuzes te maken is het mogelijk om geld te besparen. Studenten bekijken hoe zij dit kunnen doen en krijgen verschillende tips om geld te besparen. Ook kijken zij naar hun koopgedrag en de invloed van reclame hierop. Dat is Snel verdiend!

Les 3 – Voorbereid zijn op de toekomst

Hebben jouw studenten al een financieel plan en idee over hun financiële toekomst? Na deze les wel! Studenten kijken naar wat hun dromen zijn voor de toekomst en maken een concreet financieel plan hoe zij deze willen bereiken. Daarbij worden zij er bewust van dat keuzes en gebeurtenissen invloed hebben op de toekomst en dat zij rekening moeten houden met risico’s. Ook kijken studenten in hoeverre zij schuldgevoelig zijn.

Snel Verdiend is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse vereniging van Banken (NVB). Wij hechten groot belang aan financiële educatie, zodat jongeren verstandig leren omgaan met geld. Door ze al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.