Deze keer stond de actualiteitsles helemaal in het teken van het stagetekort. Want door de coronacrisis moeten veel studenten noodgedwongen stoppen met hun stage óf kunnen studenten maar met moeite een (nieuwe) stageplek vinden. Hoe denken jongeren over deze situatie? Maken zij zich zorgen? Of merken zij weinig van het stagetekort? Onze Young Reporters zochten het uit!

Onze Young Reporters gingen op pad en interviewden verschillende jongeren over het stagetekort en oplossing voor het stagetekort. Vragen die tijdens deze interviews centraal stonden waren onder andere:

  • Maak je je zorgen over het vinden van een stageplek?
  • Vind je dat jouw opleiding niets waard is zonder praktijkonderwijs en stage?
  • Zou je het erg vinden om in een andere sector stage te lopen?
  • Wat vind je van duo-stages?
  • Moet de overheid bedrijven die toch stagiairs aannemen, belonen?

De interviews leverden interessante gesprekken op!

Wel of geen stage?
Sommige studenten gaven aan dat zij zich geen zorgen maakten over het vinden van een stage, omdat er in hun sector veel vraag is naar studenten zoals zij. Zij snappen wel dat anderen zich door corona wél zorgen maken. Andere studenten maken zich wél zorgen, omdat het aanbod van stages door corona heel erg is verminderd. Sommige jongeren gaven aan dat zij al sinds de zomer aan het zoeken zijn, maar dat zij nog steeds geen stage hebben gevonden. Geen stagelopen is volgens hen geen optie: ze willen hun beroep graag in de praktijk leren, vinden werkervaring belangrijk én willen vooral niet thuis zitten en niets doen. Ook geven zij aan dat hun stage heel belangrijk is voor hun opleiding: “In de praktijk leer je volgens mij zo’n 75% van wat je moet weten voor later. En op school leer je voornamelijk alleen de theorie.”.

Mogelijke oplossingen
Over stagelopen in een andere sector zijn de meningen verdeeld. De een vindt dat je blij moet zijn dat je überhaupt een stage hebt; de ander vindt het tijdverspilling, omdat hij dan niet de dingen leert die hij voor zijn beroep wil leren. Weer een ander denkt dat het een goede oplossing kán zijn, als de stage taken bevat die toch grotendeels passen bij de opleiding van de stagiair: “Ik vind het niet erg, zo lang ik mijn werkprocessen gewoon kan halen.”

Een duo-stage kan volgens sommige studenten wel een oplossing zijn, omdat zij zo toch aan een stage kunnen komen. Anderen hebben hun twijfels. Zo zijn ze bang dat ze door een duo-stage niet aan hun uren kunnen komen. Ook zijn ze bang dat ze niet zo veel van zo’n stage leren. Zij verwachten dat ze meer leren als zij fulltime zelf alle taken mogen doen. “Als ik stageloop wil ik natuurlijk wel wat leren en niet de helft van de tijd voor niets aanwezig zijn, dat is tijdverspilling.”

Eigen oplossingen
Welke oplossingen de studenten zelf voor het stagetekort hebben bedacht?
– Studenten krijgen (kleine) opdrachten van verschillende bedrijven. Net als freelancers.
– De school verdeelt studenten zelf over bedrijven: zo hebben zij sowieso altijd een stageplek.
– Stage-uren naar beneden, zodat studenten sneller aan de eisen voldoen (en de drempel voor bedrijven dus lager ligt)

Wil jij ook graag een les over een actueel onderwerp? En houd jij van het gesprek in de klas? Dan zijn onze actualiteitslessen iets voor jou! Om de twee weken vind jij een nieuwe actualiteitsles in onze Teacher’s Tool. Veel lesplezier!

Interviews: Young Reporters